JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Varför flockas finanskändisarna kring Note?
Gårdagens flaggningsmeddelande från Catella att företaget minskat sitt ägande i kontraktstillverkaren Note till 8,4 procent innebär att finansduon Sven Hagströmer och Mats Qviberger nu kopplat greppet om företaget. Via sitt investmentbolag Öresund äger de 10,6 procent av Note. En pikant detalj i historien är att förre storägaren i Note, Sten Dybeck, äger en stor post i Öresund.
I en krönika i Dagens Industri filosoferar Martin Blomgren kring varför finanskändisarna flockas kring Note. Dock har han inget klockrent svar.

Han konstaterar dock att företaget trots sitt låga börsvärde på 162 miljoner kronor har en styrelse som anstår ett mångmiljardbolag. Ordförande är Bruce Grant, tidigare parhäst med Jan Stenbeck. I styrelsen finns också Ericssons förre vd Per-Arne Sandström, Gunnebos tidigare vd Göran Gezelius liksom Bo Andersson. Den senare var tills i fjol inköpschef för hela GM-koncernen och är numera styrelseordförande i den ryska fordonskoncernen Gaz.

Trots tyngden i styrelsen så har valen av vd inte blivit lyckade. Mångårige vd:n Arne Forslund efterträddes i juni 2009 av Knut Pogost. Han fick bara ett halvår på sig att vända bolaget innan han ersattes av Göran Jansson som var vice ordförande i styrelsen. Han har tidigare varit finanschef för Kinnevik och Assa Abloy.

Styrelsen har heller inte tagit ut någon lyckosam kurs för Note som stadigt tappat i omsättning och som gjorde en förlust på 91 miljoner kronor i fjol. Det är en del av förklaringen till att bolaget nu ber aktieägarna om 70 miljoner kronor i kapitaltillskott.

Finansbolaget Catella lär säkert ångra sitt inhopp i bolaget 2007 när man köpte Sten Dybecks 24 procent av bolaget för 215 miljoner kronor. Lång mer än vad hela Note är värt idag konstaterar Dagens Industri.

Catella har sedan succesivt minskat sitt innehav och flaggade igår för att bolaget är nere på 8,4 procent. En pikant detalj i historien är att Sten Dybeck är en av de största ägarna i Öresund som tagit en så kallad corner i Note med 10,6 procent. Sten Dybeck äger 1,2 procent av Öresund och är dessutom storägare i två av Öresunds största innehav: Avanza och HQ.

Men vad som lockar med Note ger artikeln i Dagens Industri inget definitivt svar på. En hypotes kring Öresunds inhopp är att det lågt värderade bolaget kan generera en rejäl vinst om det vänder upp. Note hade runt 6 procents marginal när det gick som bäst.

Tidningen Affärsvärlden har en annan teori kring Öresunds inhopp. Företaget har de senaste åren köpt in sig i ett antal börsbolag med svaga finanser, däribland Haldex och Cision, för att senare agera garant i nyemissioner. En stensäker och mycket lukrativt verksamhet.

Öresunds inhopp fick också börskursen att stiga från 15 till 17 kronor.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)