JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mips mopsar mot Intel och Arm
När Mips lanserar fyrkärnan 1074K mäter man sig mot både Arm och Atom. Företaget säger sig klå Arm Cortex A9 i prestanda och konstaterar att det ryms mer än tre Mipskärnor på samma yta som en Atom.
1074K är en SOC-processor på en till fyra kärnor från amerikanska Mips. Den produceras i 40 nm och kan köras i 1,5 GHz.

Vi lever i en tid då processormakarna växer in i varandras revir och nu känner sig Mips hotat från både Intel och Arm. Mips är väl inarbetad som leverantör av multimedia och nätverk i hemmet. Företagets CPU-konstruktioner finns bland annat i blurayspelare, teveboxar, teveapparater och trådlösa hemmabasstationer.

Men det här är produkter som mycket väl både Atom och Arm skulle kunna ta hem kontrakt på idag. Därför jämför sig Mips med dessa två i sin lansering av 1074K. Och tar förstås hem segern i valda vapen.

Prestanda för en dubbelkärna på 1074K är 20 procent bättre än en dubbel Cortex A9 vid samma klockfrekvens, enligt Mips.

Och när Mips ställer upp en trippelkärna på 1074K mot en singelkärna på Atom Z5xx i samma klockfrekvens, tar Mips hem segern på 9180 mot 3830 på Coremark. Jämförelsen är inte så orättvis som den låter – tre mot en – eftersom Mipskärnorna sammanlagt tar upp en mindre yta än Atomkärnan.

Vad gäller kärnor som kan licenseras till systemkretsar, säger sig Mips vara ensamt om att kunna erbjuda en superskalär processor – det är 15 steg i dess pipeline – och stöd för multitrådning. Det är en sanning med modifikation eftersom Intel i början av förra året erbjöd sin kärna Atom för licensering. Å andra sidan har inga sådana licenstagare synts till, så i praktiken har Mips rätt.

1074K stöder operativsystemet Android. Vi kommer att få se kombinationen av de två i netbooks, mediacenters och en settopbox. Och i en navigator. Dock kan företaget ännu inte presenterat en smartmobil.

Ett problem med 1074K är att den överlappar den tidigare fyrkärnan 1004K i användningsområden. 1074K sägs vara den mer högpresterande av de två, och den som presterar bäst på enkeltrådade program medan 1004K ska komma mer till sin rätt i multitrådade tillämpningar.

1074k
Processorkärnan finns för licensering i oktober
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)