JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hugger felen i farten

Om avsyningssystemet är tillräckligt snabbt kan det placeras i produktionslinan. Eventuella fel upptäcks därmed tidigt. Det höjer kvaliteten och sparar pengar menar amerikanska Genrad.

Genrad har lanserat vad man anser vara marknadens snabbaste avsyningssystem, på produktionsmässan Nepcon West, i USA. Systemet har döpts till Viper, huggormen, och det klarar att avsyna bestyckade kretskort i en produktionslina med en maximal hastighet på 1,5 cm/sekund.

Därmed kan fel från komponentplaceringsmaskinerna åtgärdas innan kortet löds. Maskinen upptäcker saknade, felvända, förskjutna eller vridna komponenter.

Viper använder en linjär scanningsmetod med kameran placerad ovanför transportbandet. Systemet jämför den inscannade bilden med stiliserade streckbilder av komponenterna.



Utgår från konstruktionsdata


Vid programmeringen utgår man från konstruktionsdata men dessutom scannas både ett rent mönsterkort och ett riktigt bestyckat kretskort. Det PC-baserade systemet måste också förses med ett komponentbibliotek där bland annat toleranserna för komponenterna ingår.

Den minsta komponenten som kan avsynas är chipskomponenter i storleken 0402 (1,0 x 0,5 cm) och den maximala kortstorleken är 35,56 x 45,72 cm.

Produkten genomgår för närvarande den slutgiltiga uttestningen och leveranserna beräknas komma igång i april eller maj. Priset blir 150 000 dollar.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)