JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Alpha vill in i servern

En Alphaprocessor för PCn och samtidigt en utmanare till toppmodellerna av Pentium II. Så kan Digitals nya version av Alphaprocessorn beskrivas.

Processorn som har beteckningen 21164PC tillverkas i tre klockhastigheter: 400, 466 och 533 MHz och presterar som bäst 14,3 SPECint95 och 17,0 SPECfp95. Det är mer än dubbelt så mycket som den konkurrerande Pentium II, uppger Digital.

I PC-versionen har Digital fått ge avkall på det interna nivå 2-minnet för att hålla nere chipsstorleken. Processorn har istället konstruerats för att arbeta med vanliga 133 MHz synkrona SRAM. För att i någon mån kompensera för detta har det inbyggda nivå 1-minnet gjorts lite större - 8 kbyte för data och 16 kbyte för instruktioner.

En nyhet är att Digital har infört instruktioner för multimediatilllämpningar. Men man har inte gjort som Intel med MMX (en instruktion, multipla data) utan har istället valt att inför nya instruktioner för vad företaget anser vara de viktigaste operationerna: pixeljämförelse, upp- och nerpackning av data liksom sökning av max och min.

En annan intressant innovation är att cacheminnet dynamiskt scannas av vid spänningspåslag. Icke fungerande rader detekteras och ersätts av reservrader. De flesta tillverkare brukar lösa problemet vid testningen i fabriken (waferprobing). Då ersätts defekta rader med fungerande genom lasertrimning vilket är en dyr metod.

Processorn har utvecklats i samarbete med japanska Mitsubishi. Kärnan arbetar med 2,5 V medan ingångarna ska ha 3,3 V. Effektförbrukningen blir måttliga 30 W för den långsammaste modellen. Volymtillverkningen kommer igång till sommaren och sker i en 0,35 μm process. Priset blir 295, 395 respektive 495 dollar vid köp av tusen enheter.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)