JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rätt spänning från batteriet

Batteridriven utrustning innehåller ofta en DC/DC-omvandlare. Sådana finns det minst sagt gott om.

I numrets marknadsnyckel presenteras en översikt över spänningsomvandlare eller DC/DC-omvandlare. Sådana kan arbeta på lite olika sätt. Exempelvis kan omvandlaren antingen vara switchad eller arbeta linjärt.

Vissa modeller kan dessutom invertera spänningen. Det är tillämpningen och den erforderliga effekten som styr valet.

De switchade regulatorerna konverterar en likspänning till en annan genom att den inkommande likspänningen transformeras med switchning, eller hackning, till en annan spänning som stabiliseras via återkoppling eller med linjär reglering.

De switchade regulatorerna kan i sin tur delas in i tre grupper: de som enbart stegar spänningen uppåt (boost), de som enbart stegar nedåt (buck) samt de som både kan stega uppåt och nedåt (buck and boost).

En switchad regulator kan dessutom vara av två typer, pulsbreddsmodulerad (PWM) eller pulsfrekvensmodulerad (PFM). I korthet kan man säga att den pulsbreddsmodulerade tekniken är mest effektiv vid höga lastströmmar, medan pulsfrekvensmodulerade regulatorer har låg strömförbrukning och därmed passar bättre då belastningen är låg.



Extra finesser


Många modeller är utvecklade för speciella tillämpningar som till exempel mobil belysning eller nätverk. Ganska vanligt är också att omvandlarna kan stängas av för att spara ström.

Andra tillägg kan vara kortslutningsskydd, detektor för låg inspänning, hög isolation mellan ingång och utgång eller att omvandlaren är oisolerad.

Intressant att notera är också att det finns CE-märkta DC/DC-omvandlare. Att tillverkaren intygar att produkten uppfyller EMC- och lågspänningsdirektiven är säkert en finess som uppskattas av systembyggare.



USA störst


För att begränsa omfånget på översikten har bara produkter som alstrar systemspänningen direkt från batterier tagits med. För att ytterligare få ner storleken har leverantörerna ombetts göra ett representativt urval eller presentera produkterna familjevis.

Informationen ger därför i första hand en vägledning om vad de olika tillverkarna kan prestera snarare än detaljer om enskilda produkter.

Hela 34 tillverkare finns representerade i översikten. Klart största land är USA med tio tillverkare. Men Europa håller sig också väl framme med företag från Sverige, Danmark, Tyskland, Italien, Holland, Frankrike och Schweiz. Men givetvis finns även produkter från både Taiwan och Japan.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)