JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. På Siemens-Elema ser man ljust på framtiden

Marknaden för medicinsk teknik dras med låg tillväxt. Den svenska Siemensdottern Elema är inget undantag.

Men VD Carl-Göran Myrin är inte orolig. Han menar att med ökad service, mer systemlösningar och givetvis ständigt bättre produkter har företaget en ljus framtid i Sverige.

- Siemens kommer inte att sälja ut medicintekniken. Tvärtom satsar vi mer. Även här i Sverige.

Carl-Göran Myrin, VD för Siemens-Elema och tillika koncernchef för Siemens i Sverige, är minst sagt irriterad över de pressuppgifter som förekommit i bland annat Elektroniktidningen, om att Siemens funderar på att lämna medicintekniken.

- Det är helt enkelt felaktiga uppgifter, och de har dementerats internt av Siemens koncernchef Heinrich von Pierer, säger han.



Får ansvar för USA-verksamhet


För trots att världsmarknaden för medicinsk teknik just nu är stagnerande, trots att de rika länderna investerar allt sparsammare i sjukvård, trots att Sveriges roll som forskarnation på området inte längre står i särklass, och trots att Siemens-Elema för en tid sedan sålde av pacemakerverksamheten så målar Carl- Göran Myrin upp en ljus framtidsbild för sitt företag.

Siemens-Elema har fått förtroendet att sköta och utveckla en hittills förlustbringande USA-verksamhet inom intensivvård. Det handlar om hjärtsignaler, EKG och annat som det svenska företaget är erkänt duktigt på.

Om man lyckas så kommer detta område att expandera kraftigt. Liksom för övrigt hela det elektromedicinska området.

- Vi ska konkurrera med ökad service och systemlösningar, säger han.

- Vi kommer att lyckas visa fördelarna med ett komplett program för intensivvård och operationsrum. Det är vi ensamma om att ha, säger han.

Även inom mammografiområdet hoppas Carl-Göran Myrin på nya framgångar. Hoppet står till företagets kunnande inom digital bildbehandling, något som idag är på experimentstadiet och mycket dyrt på grund av de extrema kvalitetskraven.

- Vi tror att vi kan åstadkomma billigare lösningar, säger han.



Sverige inte längre i särklass


För Siemens-Elema måste helt enkelt vara lite bättre än övriga Siemens, för att säkra verksamheten i Sverige. Det finns inte längre något egenvärde i att ha utvecklingsverksamhet här i landet.

- Långt in på 1970-talet höll Sverige en unika forskningsposition inom röntgendiagnostik. Så är inte längre fallet, exemplifierar Carl-Göran Myrin.

Men kopplingarna till svenska universitet och universitetssjukhus fortsätter att vara viktiga för Elema. Och eftersom verksamheten gränsar till flera läkemedel, telekom och elektroteknik - områden där svenska företag och svensk forskning är långt framme - så är tillgången på intressanta ingenjörer god.

Företaget anställer totalt ett trettiotal civilingenjörer om året och har inga större problem att rekrytera.

Carl-Göran Myrin visar stolt upp en tabell som toppas av det egna företaget. Tabellen visar att bland de företag som Sveriges teknologer känner till så vill man helst jobba på just Siemens-Elema. Inget dåligt betyg.

- Vår bransch är attraktiv - många ingenjörer vill jobba med produkter som ju faktiskt förbättrar livet för människor, säger Carl-Göran Myrin.



Mer och mer på lego


I likhet med många andra systemföretag litar Siemens-Elema till underleverantörer i allt högre grad. Förra året såldes kretskortsfabriken i Örnsköldsvik till legotillverkaren Essex, en affär som Carl-Göran Myrin är nöjd med.

- Det var en industriellt sund förändring som blev bra för alla parter, säger han.

Men han är långt ifrån lika entusiastisk när försäljningen av pacemakerverksamheten år 1994 till amerikanska St Jude Medical kommer på tal.

Och orden vägs på guldvåg när han beskriver händelsen:

- Det var ett strategiskt koncernbeslut som slog hårt mot Siemens-Elema, konstaterar han.

Han lovordar dock de nya ägarna och är glad över att verksamheten ser ut att gå bra och har en ljus framtid i den nya regin.

För att Carl-Göran Myrin ska bli riktigt nöjd måste Elemas lönsamhet öka. Förra året blev rörelsevinsten cirka 150 miljoner kronor på en omsättning av 2,1 miljarder. Det är åtta procent, en siffra som ska upp till, säg, tio procent.

- Siemens är världsledande på många områden. Och vi har hållit marknadsandelarna, till priset av försämrad lönsamhet. Nu måste produktiviteten upp.

Adam Edström



Världsledande firma med anor från 1907


Siemens-Elema står för knappt 10 procent av Siemens forskning, utveckling och tillverkning av medicinskteknisk utrustning. Företaget har rötter så långt tillbaka som 1907, då den första svenska röntgendiagnostiska utrustningen togs fram hos Järhns Elektriska AB, bara elva år efter Wilhelm von Röntgens upptäckt.

Idag är företaget verksamt inom tre områden: elektromedicin, angiografi och röntgendiagnostik. Elektromedicin betyder här respiratorer, narkosutrustning och hjärtdiagnostik - EKG. Härtill kommer snart ansvaret för verksamheten inom patientövervakning.

Inom elektromedicin och hjärtdiagnostik är man enligt egen uppgift världsledande, liksom inom angiografi, de vill säga blodkärlsdiagnostik. Två andra specialiteter är röntgenutrustning för mammografi och mobila röntgenapparater.

Siemens-Elema säljer också hela Siemens produktprogram till den svenska sjukvården, och är dessutom administra-tivt moderbolag för nästan all Siemensverksamhet i Sverige, med totalt 2 800 anställda och en omsättning på 5,9 miljarder kronor.

Förra året utsågs Jacob Palmstierna till styrelseordförande i akt och mening att förstärka företagets svenska profil.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)