JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lucent sålde mest asicar 1998

Asicmarknadens tio-i- topplista toppas av Lucent Technologies, som under 1998 passerade såväl NEC som IBM.


Lucent Technologies gjorde mycket bra ifrån sig på asicmarknaden under förra året och trädde fram som den bäst säljande tillverkaren. Det hävdar det amerikanska marknadsundersökningsföretaget IC Insights, som nyligen presenterat sin tio-i-topplista för asicföretagen. Enligt IC Insights översteg Lucents asicförsäljning såväl NECs som IBMs.

NEC, som var den ledande asicleverantören under 1997, rankas endast som nummer fyra under 1998 och är det företag som gått tillbaka mest av de tio största. En tillbakagång på den inhemska japanska asicmarknaden, den svaga japanska valutan och övergången från grindmatristeknik till cellbaserade lösningar är enligt IC Insights några av förklaringarna till NECs dåliga resultat.

IBM behöll däremot sin position som den näst största leverantören. Och enligt IC Insights var detta mycket tack vare köpet av Commquest, som medförde en försäljning på 200 miljoner dollar i boet.

En stor del av IBMs asicar utnyttjas fortfarande internt inom företaget. IC Insigths chef Bill McClean räknar dock med att IBM kommer att öka sin asicförsäljning på den öppna marknaden med åtminstone 50 procent under de närmaste två åren.

Även LSI Logic, som klättrade upp från fjärde till tredje plats, gjorde det delvis med hjälp av extra intäkter från ett uppköpt företag. I detta fall var det LSIs köp av Symbios, som bidrog med en extra asicförsäljning på 410 miljoner dollar.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)