JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stark tillväxt för 32- bitarsprocessorer

När 1998 summeras står det klart att året blev mycket gott för tillverkare av 32- och 64- bitsprocessorer.

Försäljningen växte med imponerande 37 procent till närmare 250 miljoner enheter.



Förstaplatsen beläggs som vanligt av Motorolas långlivade 68k-familj. Sammanräknat med efterträdaren Coldfire tillverkades 83 miljoner enheter under fjolåret vilket är en tredjedel av alla 32- och 64-bitsprocessorer.

Den stora vinnaren är brittiska Arm som växte 400 procent till 48 miljoner enheter. Det är bara två miljoner mindre än Mips, vars tillväxt stannade på 4 procent.

Arms framgång förklaras till stor del av mobiltelefonboomen. Det tre ledande tillverkarna Nokia, Ericsson och Motorola är alla licenstagare. Arms vd Robin Saxby tror dock att fordonsindustrin är en potentiellt större avnämare för företagets processorkärnor.

För både Mipsarkitekturen och SuperH-familjen, som tidigare år vuxit starkt med hjälp av tv-spel, blev 1998 ett mellanår. Bara Sega kom med en ny spelkonsoll kallad Dreamcast och den släpptes för sent på året för att ge något genomslag och dessutom bara i Japan.

Försäljningen av x86-processorer växte med respektabla 36 procent till cirka 12,5 miljoner enheter. Av det tog Intel ungefär två tredjedelar och AMD en tredjedel medan National Semiconductor och ST fick dela på smulorna.

PowerPC slutligen ökade med 40 procent. Det är betydligt mindre än tidigare år och indikerar att arkitekturen är på väg in i en mognadsfas. Av de 4,9 miljoner enheter som tillverkade stod IBM för något mer än hälften.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)