JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Januari bra tid för mässa"

Mässan Elektronik/EP- 99 har goda möjligheter att bli en stor framgång. Antalet utställare är större än någonsin och arrangörerna har gott hopp om att locka betydligt fler besökare än sist.


För första gången arrangeras mässan Elektronik/EP i januari, den 19 till 22 närmare bestämt. Tidigare har den gått i maj vart tredje år.

- Vi har nästan bara fått bra reaktioner på januari. De enda som klagar är en del privatpersoner som får en julhelg fylld av arbete, säger mässans projektledare Mikael Hagander, och skrattar.

Han har anledning att vara glad. För antalet utställare är större än någonsin - i skrivande stund 396 stycken och det kan mycket väl bli över 400 innan mässan öppnar.

- Vi tar fortfarande emot bokningar. Några hörn finns det kvar.

Montrarna är i genomsnitt större än förra gången, och betydligt fler företag har anlitat professionella mässbyggare. Det tyder på en rejäl kraftsamling från branschen.

Men för att en mässa ska bli riktigt bra krävs många besökare. För tre år sedan kom 12 800 till Älvsjö. Motsvarande mässa i Göteborg, Komponent-97 för 18 månader sedan, lockade knappt 10 000.

- Vi tror att 13 500 besökare under de fyra mässdagarna är fullt realistiskt, säger Hagander.

Hans optimism grundas bland annat på att utställarna skickat ut fler biljetter än någonsin och på att mässan gått ut med ett visst antal VIP-inbjudningar för att locka tongivande människor från Ericsson, ABB och andra storföretag.

Konjunkturen anses också vara "lagom". Halvledarförsäljningen via distributörerna visade under tredje kvartalet en ökning på 8 procent, vilket inte är dåligt men en klar avmattning från de två första kvartalens 25- procentiga ökning. Siffrorna kommer från IM-föreningens ordförande Lennart Uhlmann, som också är optimist om besökarantalet.

- Årstiden är bra och branschläget är lagom hett så jag tror definitivt att målet på 13 500 besökare är inom räckhåll, säger han.

Förra veckans vinstvarning från Ericsson, parat med vd Sven-Christer Nilssons uppgift att 10 000 personer ska bort från koncernen, torde bara dra ännu fler personer till mässan. Om inte annat kommer troligen ett stort antal Ericssonmänniskor att leta kontakter och spana efter nya jobb.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)