JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenska Ericsson ger hellre mer i lönekuvertet
Nybildade Ericsson Sverige vill ge sina anställda högre lön och en extra semestervecka, men inte ge ersättning för övertid.


Omorganisation är ett typiskt tillfälle då frågor om övertid kan tas upp. För närvarande pågår exempelvis förhandlingar med Ericsson, som i en omorganisation skapat Ericsson Sverige AB. Företaget ska hantera koncernens svenska verksamhet.

Personalen kommer från övriga delar av koncernen med bibehållna arbetsuppgifter. Ericsson har föreslagit ett nytt avtal för dessa: Deras övertidsersättning tas bort mot att de får en extra veckas semester och ett lönepåslag.

Bland personalen finns funderingar om vad det kommer att innebära. En del tycker det skulle vara skönt att slippa krånglet med tidrapportering och uppskattar tanken på en högre lön och längre semester. Andra oroar sig för att det kommer förväntas att man jobbar mer övertid.



Vill inte kommentera


Kommer det uppstå schismer kollegor emellan, när de som inte kan jobba övertid på grund av exempelvis föräldraskap får lika mycket i lönekuvertet som alla andra?

Pia Bernmark. personalchef på Ericsson Sverige, vill inte kommentera förhandlingarna.

- Jag vill inte väcka någon ny debatt. Vi har nog av sådant inom företaget som det är. Det känns säkrare att vänta tills vi förhandlat färdigt. Och det blir till våren, säger Pia Bernmark.

Men fackens inställning är entydig. De vill att personalen ska få ta med sig sina avtal, med övertidsersättningar och allt.

- Det rör sig ju i princip bara om en omorganisation där den juridiska person, den som betalar ut lönen, byter skepnad, säger Lotta Stensson på CF.

EI

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)