JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nödställda lokaliseras av GSM-telefonen

Genom att införa en ny nod i GSM-nätet går det att få fram positionen för en vanlig mobiltelefon på några hundra meter när.

Funktionen ska testas gemensamt av Ericsson, Telia Mobitel och SOS Alarm.



Information om var en mobiltelefon befinner sig har alltid funnits i GSM-näten. Men positionen har inte gått att plocka fram på ett enkelt sätt. Det vill Ericsson ändra på genom att införa en ny nod i mobilnäten med TCP/IP-gränssnitt kallad MLC, Mobile Location Centre.

Tillsammans med Telia Mobitel och SOS Alarm ska Ericsson prova den nya tjänsten i Falun. Starten är planerad till december.

Tanken är att positionen för alla som ringer nödnumret 112 från en mobiltelefon automatisk ska presenteras för larmoperatören. Över en miljon nödsamtal rings årligen via mobiltelefon men det händer att den som ringer inte kan ange var han eller hon befinner sig.

I USA finns ett lagkrav på att nödsamtal från mobiltelefoner måste kunna lägesbestämmas med 125 meters noggrannhet från november år 2001. Liknande diskussioner pågår inom EU men inga beslut är ännu fattade.

Ericssons lösning med MLC är den första från företaget och kommer att ingå i den nya standarden GSM98 som ska antas i mars nästa år. Tekniken bygger på tidmätning från en basstation i motsats till det tidigare lanserade positioneringssystemet från svenska Cellpoint som baseras tidmätning i mobilen relativt flera basstationer.

- GSM-systemet mäter tiden det tar för radiosignalen att gå från mobilen till basstationens antenn. Tiden används för att räkna fram avståndet, förklarar Jörgen Johansson på Ericsson Radio Systems i Karlskrona.



Noggrannare med triangulering


Däremot vet systemet inte från vilken riktning som signalen kommer utan positionen blir i verkligheten en cirkelbåge runt basstationen. I mer tättbefolkade områden används inte rundstrålande antenner utan cellen delas normalt upp i tre tårtbitar med var sin antenn vilket ökar noggrannheten.

- Men det kommer bättre metoder. Genom att använda triangulering går det att kommer ner till mellan 60 och 125 meters noggrannhet.

Metoden med triangulering ingår även den i nästa version av GSM-standarden, GSM98, men införandet blir frivilligt. Den högre noggrannheten ökar nämligen kostnaden för operatörerna.

För att få den bättre noggrannheten kan man antingen använda det befintliga GSM- nätet eller bygga ett överlagrat nät som bara används för positionsbestämningen.

Det räcker med att mobilerna är påslagna och har kontakt med nätet för att positionsbestämningen ska kunna genomföras.

Men Ericsson håller dörren öppen för andra lösningar med ännu bättre noggrannhet. I augusti inleddes ett samarbete med Sirf, ett litet amerikanskt företag som utvecklar GPS-mottagare.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)