JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Atmel utmanar Xilinx med kompatibla men snabbare kretsar

Atmel utmanar nu Xilinx med benkompatibla FPGA-kretsar som man hävdar slår originalen på fingrarna vad gäller prestanda.

(San José, Elektroniktidningen)

- Vår nya kretsfamilj har högre prestanda, förbrukar mindre effekt och är billigare än Xilinx XC4000- och XC5200-familjer.

- Dessutom är de direkt benkompatibla så det går lätt att uppgradera befintliga konstruktioner.

Det hävdar Joel Rosenberg som är marknadsansvarig på Atmel för den nya FPGA- familjen. Den kallas AT40K, är SRAM-baserad, har ett PCI-block och kan konfigureras dynamiskt.

- Det går att omkonfigurera utan att störa det som pågår eller förstöra data, säger Joel Rosenberg.



Alltid 10 nanosekunder


En annan egenskap som han gärna betonar är att kretsarna alltid har en konstant fördröjning på 10 ns.

- Konkurrenterna säger sig också ha 10 ns fördröjning. Men när konstruktionerna inte ryms i en cell ökar fördröjning stegvis i deras kretsar.

Unikt i Atmels lösning är att varje cell har förbindelse med alla de åtta närmaste grannarna, det finns alltså fyra ortogonala och fyra diagonala förbindelser. Fördelen med arrangemanget är att man kan koppla signalen diagonalt utan att använda bussen eller att gå via en annan cell.

- Det ger snabbare och billigare lösningar. Bland annat går det att göra multiplikatorer som arbetar med 50 MHz, hävdar Joel Rosenberg.

Kretsarna har åtta klockor och ett distribuerat SRAM. I praktiken innebär det att minnet är uppdelat i små öar som ligger jämnt spridda över kretsen.

- I vanliga fall får man använda några av cellerna för att göra ett minne eller så finns det ett enda SRAM-block. Med ett distribuerat SRAM ökar flexibiliteten och snabbheten. Dessutom förbrukar man inga celler i onödan.

Med AT40K går det att läsa vilken signal som går till vilket ben innan konstruktionen är helt klar och ändå göra ändringar i logiken.

- Det går i stort sett att koppla ihop vilket ben som helst med en godtycklig cell, säger Joel Rosenberg.

Det förkortar utvecklingstiden genom att mönsterkortslayouten kan göras klar innan FPGAn är helt färdig.



Byggblock med tillbehö
r

Atmel satsar också på att ta fram färdiga byggblock, så kallade IP-block, för AT40K-familjen. Idag finns ett PCI-block, FIR-filter och UARTar, men fler är på väg.

Kretsarna finns i fem modeller från 5 000 grindar upp till 50 000 grindar och fungerar i både 3 V och 5 V system. De kommer successivt i produktion under slutet av året och början på nästa år.

Med 20 000 grindar och 8 kbit SRAM i en 84-bens PLCC är priset 58 dollar i kvantiteter om 1 000 stycken.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)