JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Allt fler passiva komponenter kan ytmonteras

Runt 80 tillverkare finns representerade i Elektroniktidningens kartläggning av den svenska marknaden för några av de vanligare typerna av ytmonterade passiva komponenter.

Precis som på i stort sett alla andra komponentområden så är det miniatyriseringen och övergången till ytmontering som står för de största förändringarna i produktsortimenten.

Keramiska chipskondensatorer och resistanser är idag vanliga i storlekar ända ner till 0402/1005, och även tantalkondensatorer ner till 0603/1608 är spridda.

- Det går mer och mer mot miniatyrisering, det är den stora trenden. Det som också märks är att det är fler och fler grupper av komponenter som blir tillgängliga för ytmontering. Bland de typer där försäljningen går upp brantare finns till exempel PTC- och NTC-motstånd, och EMI-filter, säger Christer Andersson på Avnet Nortec.



Fler i samma kapsel


En annan tendens är att flera passiva komponenter kryper in i samma kapsel.

- De minsta komponenterna är så små att produktionsföretagen inte är så bra på att hantera dem än, utan de tar hellre fyra komponenter i en lite större kapsel.

Östen Nilsson på komponentdistributören Arrow bekräftar bilden att många mindre företag fortsätter att hålla sig till större kapslingar.

- Det är telekomkunder som Ericsson som vill ha de allra minsta komponenterna. De andra väntar lite för de ser att det är svårt att montera, säger han.



Film blir populärare


Utgångspunkten för den här översikten har inte varit att den skulle bli heltäckande, utan att den skulle täcka in de vanligaste typerna av ytmonterade passiva komponenter. Gränserna är dock svåra att dra. Flera distributörer, bland dem Peter Falke på Ericsson Component Distribution, noterar att filmkondensatorer inte står med på listan, trots att de blir allt vanligare för ytmontering.

- Folk har börjat se att det finns filmkondensatorer i storlekar som motsvarar keramik. De brukar vara lindade, det vill säga stora, men med metalliserad plastfilmsfolie kan man komma ner i format för ytmontering.

Peter Falkes nämner att Panasonic, vars kondensatorer han själv säljer, har haft en liten, stackad serie på marknaden i flera år, men att det är på senaste tiden som den fått genomslag på marknaden.

Elektroniktidningens marknadsnyckel bygger på uppgifter från tillverkare och distributörer. Vi reserverar oss för eventuella fel, men ber att de företag som saknar sina namn i listan hör av sig till oss.

Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)