JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Effektsnål CPLD för mobilen

Xilinx introducerar en ny generation av Coolrunner, en serie programmerbara logiska kretsar med låg effektförbrukning.


Med siktet inställt på bärbara produkter lanserar kretsleverantören Xilinx en ny generation av de programmerbara logiska kretsarna Coolrunner.

Företaget hoppas att den låga effektförbrukningen ska ge kretsarna plats i produkter som tidigare varit otänkbara för programmerbara logiska kretsar, exempelvis mobiltelefoner, MP3-spelare och personliga digitala assistenter, PDAer.

Enligt Xilinx Karen Parnell pågår redan fem konstruktionsprojekt hos mobiltelefontillverkare där en Coolrunnerkrets ingår.

- Alla är förvånade. Hittills har programmerbar logik inte förekommit i mobiltelefoner, säger hon.

Coolrunnerkretsarna utvecklades ursprungligen av Philips Semiconductors. De tillhör CPLD-släktet, men skillnaden gentemot konkurrerande alternativ är den extremt låga effektförbrukningen.

I viloläge drar den senaste generationen mindre än 100 μA, och när kretsarna klockas i full hastighet är effektförbrukningen ungefär en tredjedel av vad konkurrerande CPLD-er drar.

- Coolrunner är världens effektsnålaste CPLD, säger Karen Parnell.



Krympning gav lägre pris


I den nylanserade familjen, som heter Coolrunner XPLA, har Xilinx tack vare ny processteknik krympt kretsarnas kiselyta och därmed kunnat sänka priserna. Kretsarna har T(pd) på 5 ns, och de kan programmeras på plats på kretskortet; de är alltså av typen ISP - In System Programmable. Ytterligare lockbeten är många klockningsmöjligheter samt små kapslar som QFP, BGA och SCP.

Familjens medlemmar har mellan 32 och 384 makroceller, vilket motsvarar mellan 750 och 9 000 användbara grindar. Först ut är XCR3256XL som finns tillgänglig i provexemplar redan nu. I höst ska den kosta 11,4 dollar i kvantiteter om 100 000.

Hemligheten bakom den låga effektförbrukningen är att kretsarna är byggda helt i CMOS-teknik, till skillnad från andra CPLD-er som delvis implementerar produkttermerna med bipolär teknik, så kallade sense amplifiers.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)