JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Över tusen 8- bitskretsar

Bättre DSP- funktioner och ökat intresse för CAN-gränssnitt är några av tendenserna på den växande marknaden för styrkretsar med åtta bitar.

Åttabitars styrkretsar är som bekant en stor och växande sektor med ett stort utbud av produkter. Denna utgåvas marknadsnyckel omfattar över 1 100 produkter.

Kretsarnas framtid ser mycket ljus ut. Åtminstone att döma av den enkät om generella tendenser på denna marknad som vi gjort samtidigt med nyckeln. Det låga priset banar väg in i fler och fler industritillämpningar, kylskåp, leksaker, telefoner, nyckelsystem och billarm.

Små åttabitarsstyrkretsar tar över i allt fler tillämpningar där det tidigare har suttit fyrabitarskretsar. På Toshiba till exempel, tror man att bara de absolut minsta 4-bitarskretsarna kommer att användas i framtiden, och som svar på det satsar företaget nu på en ny familj åttabitarskretsar för små, strömsnåla tillämpningar.

En annan viktig tendens är att styrkretsarna får inbyggda funktioner för signalbehandling. Enligt Joakim Andersson på Bexab är detta den viktigaste enskilda faktorn för nya tillämpningar som digitalt tal, inbyggda modem och DTMF-signalering.



Frågetecken kring flash


Kretsar för CAN-bussen möter tydligt ökad efterfrågan, liksom i viss utsträckning kretsar med inbyggt flashminne.

- Kunderna visar ett stort intresse för kretsar med integrerat flashminne, men frågan är fortfarande om de kommer att kunna produceras kostnadseffektivt. Folk har nog inte tänkt igenom vad de är villiga att betala för, säger Hans Rosberg på Avnet-Nortec.



Vad siffrorna betyder


Siffrorna över antalet produkter inom en produktfamilj syftar normalt på antalet kombinationer av bland annat periferifunktioner och minneskonfigurationer. Variationer i fråga om kapsling, temperaturområden och hastigheter räknas vanligen inte. Siffror kan dock vara angivna på andra grunder.

Det är också lätt att inse att det behövs skohorn för att sortera in kretsarna i tillämpningsområden som i denna marknadsnyckel. Principen är att en krets kan räknas inom flera dedicerade områden, såvida den inte har listats som generell. Men gränsen mellan generella och dedicerade kretsar är otydlig och siffrorna bör läsas därefter.

Med det sagt hoppas vi att nyckeln ska ge en bra bild av marknaden i stort och av tillverkarnas produktprofiler.

Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)