JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. HP lägger mät och test i eget bolag

Hewlett- Packard splittras till två fristående bolag, ett mätföretag och ett företag med inriktning på datorer, skivare och bildbehandling.


I början av mars lät Hewlett-Packard meddela att företaget delas upp i två helt fristående företag - ett bolag med HPs ursprungliga mätverksamhet och ett inriktat på datorer, skrivare och bildbehandling. Tanken är att de båda företagen bättre ska kunna fokusera på sina respektive marknader om de drivs var för sig.

Det nya mätföretaget omfattar test- och mätinstrument, komponenter, kemiska analyssystem och medicinsk utrustning. Dessa områden står för en ganska liten del av HPs totala verksamhet. 1998 bidrog de tillsammans med 16 procent, eller 7,6 miljarder dollar, av företagets totala omsättning.



Namnbytet kan vara ett minus


Mätföretaget ska rikta in sig på de växande marknaderna för kommunikation, hälsovård och biovetenskap. En nackdel kan eventuellt vara att företaget inte förlorar det inarbetade varunamnet Hewlett-Packard. Vad företaget ska heta istället är ännu inte bestämt.

Det andra företaget, som alltså står för lejonparten av HPs intäkter, behåller däremot namnet Hewlett-Packard. Företaget kommer att ägna sig åt datorer, skrivare och produkter för bildbehandling. En annan viktig del blir olika typer av Internetlösningar.

Styckningen av Hewlett-Packard leder till att företagets forsknings- och utvecklingsavdelning delas upp på de båda företagen.

HPs svenska kontor med 550 anställda påverkas naturligtvis också av omorganisationen, åtminstone på sikt.

- Vi jobbar på precis som vanligt. Det kommer att ta 12 till 18 månader tills allt är helt klart, och än har vi inte börjat diskutera hur uppdelningen ska gå till, säger Anders Garberg som är marknadschef på det svenska kontoret.

- Han berättar att de flesta anställda redan är knutna till endera området, så uppdelningen torde gå relativt smidigt.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)