JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ljus framtid för programmerbart

De programmerbara logiska kretsarna kommer att vända fjolårets kräftgång till en stadig tillväxt. Det spår analysföretaget ICE.


De programmerbara logiska kretsarna förskonades inte från fjolårets kris i halvledarbranschen. Försäljningen backade drygt 3 procent under 1998, enligt preliminära siffror ur analysföretaget ICEs årliga rapport.

Föga förvånande är det krisen i Asien som spökar, men ICE pekar på ytterligare två orsaker till tillbakagången: dels sålde kontors- och industriutrustning dåligt, dels har nya generationer av kommunikationshårdvara sinkats.

Men ett tapp på 3 procent är trots allt inte så blodigt jämfört med den övriga halvledarbranschen som rasade dubbelt så mycket.

ICE målar dessutom upp en ljus framtid för de programmerbara kretsarna, FPGAer och CPLDer såväl som enklare PLDer, med en årlig medeltillväxt på runt 15 procent de närmaste fem åren.



Fler ben och fler block


Ett framgångsrecept lär vara färdiga konstruktionsblock, eller kärnor, som blivit populärare. Dessutom får kretsarna allt benrikare kapslar och lägre matningsspänning, samtidigt som priserna dalar.

I tabellen här intill kan man notera att kretsarna, som vanligt, blivit ännu grindrikare. Det här med grindar är visserligen ett luddigt mått. Sätten att räkna grindar är många, och jämförelser mellan olika fabrikat kan därför bli orättvisa. Vi har i översikten låtit leverantörerna själva välja grindmått, och dessutom förklara vad måttet innebär.

Många företag brukar även redovisa ytterligare storleksmått, till exempel logikelement, makroceller eller programmerbara funktionsenheter. I tabellen finns därför även dessa mått plus en förklaring.

Ett krav för att få vara med i översikten är att kretsarna ska finnas tillgängliga för försäljning i mars.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)