JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mycket klet att välja på

Utbudet av termiska kontaktmaterial har ökat markant. Därmed blir det lättare att hitta material som passar den egna tillämpningen.


En komponentyta må se slät ut, en kylare likaså. Men i förstoring framträder berg och dalar, och om man lägger samman ytorna är det som att lägga Schweiz ovanpå Österrike - ojämnheterna gör att endast några få procent av ytorna faktiskt är i kontakt med varandra. Värmeledningen skulle vara usel_ om det inte vore för de termiska kontaktmaterialen, alltså de värmeledande material som appliceras mellan komponent och kylare. Utvecklingen har gått mycket snabbt på området och idag finns det ett stort utbud att välja bland.

- Sortimentet har exploderat. För tio år sedan hade vi fem olika material att välja på, för två år sedan 20, idag har vi mer än 50, säger Peter Buddee på Bromanco Björkgren som distribuerar termiska kontaktmaterial från amerikanska Bergquist.

En relativt nytt påfund är så kallade fasomvandlingsmaterial, som är torra vid normal temperatur och därför lätta att handskas med vid produktionen. När temperaturen överstiger en viss temperatur blir de däremot enormt kletiga och ger god värmeledning.

CvS

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)