JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. HP lanserar vita lysdioder

Lysdioder utnyttjas lite varstans och än fler lär tillämpningarna bli när nu lysdioder som utsänder vitt ljus börjar komma ut på marknaden.


Hewlett-Packard, HP, sällade sig nyligen till den exklusiva skara företag som erbjuder lysdioder för vitt ljus.

Vita lysdioder är knepiga att tillverka och Siemens och Nichia har hittills varit ensamma om att tillverka och sälja lysdioder av detta slag. Medan Siemens har valt att koncentrera sig helt på ytmonterade komponenter för bakbelysning, följer HP istället Nichias exempel och gör fem millimetersdioder för mer allmän användning.

Bland de tillämpningar som HP själv nämner märks elektroniska skyltar och signaler samt ficklampor för nödsituationer eller militära ändamål. Lysdioder är enligt företaget betydligt mer pålitliga och tåligare än alternativen. Däremot är de inte lika effektiva ännu. HPs lysdioder erbjuder visserligen 3,4 lm/W och Nichia hävdar att deras vita lysdioder ger över 7,5 lm/W, men glödlampor i ficklampor ger mer än 10 lm/W även om deras fulla kapacitet inte alltid utnyttjas för att istället förlänga deras brukstid.



Vit diod bygger på blå


HP baserar i likhet med Nichia sin vita lydiod på en blå lysdiodkrets gjord av GaInN. Siemens lysdiod är däremot gjord av GaN. Den blå lysdioden måste dock kompletteras med ytterligare ett fosforescerande material, i detta fall yttriumaluminium, för att utöka spektrat och ge vitt ljus.

En svårighet vid tillverkningen av vita lysdioder är att nå färgkonsistens, det vill säga få alla lysdioder att se lika vita ut. HP har tills vidare löst det problemet genom att noggrant sortera dioderna, men siktar till att så småningom förbättra processen så att färgskiftningarna minskar.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)