JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Brist på kiselskivor hotar
Nästa år kan det bli brist på halvledarskivor, wafers. Dessutom kan priserna öka rejält.

Det spår analysföretaget ABI - Allied Business - i en kommande rapport.



Bakom den hotande bristen på halvledarskivor ligger de fabblösa halvledartillverkarna som ökar sina andelar med 30 procent per år. ABI tror att världens halvledartillverare kan komma att outsourca 10 procent av sin tillverkning till fristående kiseltillverkare, foundries, för att försöka rusha outnyttjade linjer till produktion.

I rapporten "Semiconductor Wafers and Substrate Materials - World Markets 99" menar företaget att kiselbehovet kommer att uppgå till 7 miljarder dollar 1999, och att kisel förblir det dominerade materialet för substrat och halvledarskivor.



Återanvändning ökar


En intressant trend är att marknaden för återkallade halvedarskivor har börjat växa fram som en viktig faktor i kiselindustrin. Besparingarna som uppnås genom att använda återkallade skivor ökar möjligheterna att ersätta dyra fullgoda skivor med billigare testskivor.

Industrin ligger även i startgroparna för en övergång från 200 mm till 300 mm skivor. Men enligt ABI pekar företagen på en rad orsaker som sinkar övergången. De svaga intäkterna, brist på tillgänglig processutrustning och kostnaderna för att konstruera en ny 300 mm-fabrik är några stötestenar som får företagsledarna att tveka.

Charlotta von Schultz

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)