JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Videokretsar gör Sicon allt mer digitalt

Videokretsar är en växande del av Sicons framtid.

Det blev följden av att Leitch, en kanadensisk tillverkare av videoelektronik, köpte Linköpingsföretaget Sicon för jämnt ett år sedan.



- Nu utvecklar vi de specialkretsar i kisel som Leitch behöver för digitalvideo, säger Rolf Sundblad, vd för Sicon.

- Det är det som vi är bra på eftersom vi alltid har sysslat med att utveckla kretsar med mycket höga prestanda.

Mellan 30 och 50 procent av Sicons verksamhet ska inriktas mot att täcka Leitchs behov av digitala asicar för avancerad tv- och videoelektronik.

Kretsarna ska utvecklas av Sicon och tillverkas i Sicons namn. Den ambitionen berättade Rolf Sundblad om i Elektroniktidningen redan i slutet av 1996.

Det enda som man inte tänker göra är själva kiselbrickorna. Verksamhetens karaktär har alltså inte påverkats av att Leitch köpte Sicon från de tidigare ägarna Atle och Frontec.

- Vi har en väldigt fri ställning inom Leitch, och det är nog så de vill ha det. De får ju mest nytta av oss om vi både har djup och bredd.

- Därför har vår inriktning knappt ändrats alls sen uppköpet förra året. Vi arbetar med mycket annat än videokretsar, och det innebär att vi fortsätter att utveckla asicar åt våra traditionella kunder.

Att göra snabba och komplexa asicar var en väl trång nisch av den nordiska marknaden. Det tre gånger större norska företaget Nordic VLSI var också en svår och väl inarbetad konkurrent. Videokretsarna åt Leitch ger därför Sicon en betydligt stabilare bas.



digitala utrustningar


Leitch tillverkar i stort sett allt som tv- och videobranschen behöver med undantag för kameror och sändare. Nu går tv-och videobranschen allt snabbare över till digitala utrustningar.

Ett exempel är tekniken att lagra videomaterial - allt från ljud till färdiga program och filmer - på skivminnen istället för på band. Där är snabba digitala asicar ett måste. För Leitch är det därför viktigt att ha kunskaper och förmåga att göra egna videokretsar.

Sicons teknik domineras nu av digitalteknik.

- Vi är vana vid att tyngdpunkten i tekniken varierar, säger Rolf Sundblad.

- Det är vi inställda på även i fortsättningen. För två år sen sysslade vi till exempel mer med stora analoga asicar än med digitala.

Per Stymne Frilansjournalist

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)