JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Konsultbranschen växer i outsourcingens tider

God efterfrågan, snabba förändringar och internationalisering präglar den svenska marknaden för elektronikkonsulter.


Trycket är hårt på elektronikkonsulterna i Sverige just nu. Efterfrågan är större än utbudet inom många nischer, särskilt gäller det avancerade asicar, radioteknik och kommunikationsutrustning.

Branschen är också stadd i stark förändring. Att starta ett konsultföretag är relativt lätt, vilket inte minst visas av att många namn i denna översikt inte fanns med förra året.

Många konsultbolag startas av folk som slutat på Ericsson - för övrigt den överlägset största köparen av konsulttjänster - eller av människor som tröttnat på sin tidigare konsultarbetsgivare och vill prova på att konsulta i egen regi.

Årets marknadsnyckel innehåller 83 företag, med närmare 1 000 anställda elektronikkunniga konsulter inom Sveriges gränser. Listan gör inga anspråk på att vara komplett, förmodligen finns en uppsjö företag som skulle platsa i tabellerna. Syftet är att underlätta för den som behöver hitta konsulthjälp genom att visa på branschens bredd.

Branschen internationaliseras stadigt, de stora verktygstillverkarna med Cadence och i viss mån Synopsys i spetsen åtar sig allt större konstruktionsuppdrag på konsultbasis, och dessa företags uppgifter om antalet konsulter härrör sig från denna internationella verksamhet.

Att mäta ett konsultföretags styrka är givetvis vanskligt. De parametrar vi valt - antal konsulter samt deras utbildning och erfarenhet av olika typer av projekt och branscher - tror vi dock någorlunda väl ska spegla företagens förmågor. Synpunkter på översikten mottas tacksamt, liksom information om företag som saknas i tabellerna men som borde varit med.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)