JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Philips vill köpa VLSI
Elektronikjätten Philips har lagt ett bud på asicspecialisten VLSI Technology värt 790 miljoner dollar.


I ett överraskande utspel erbjuder Philips nu VLSI Technologys aktieägare 17 dollar per aktie, 7 dollar över senaste börskursen. Om aktieägarna accepterar budet blir prislappen 790 miljoner dollar.

Summan är stor - den ska ses mot bakgrund av att VLSI förra året omsatte 470 miljoner dollar, en tillbakagång med 14 procent från året dessförinnan, enligt analysföretaget ICE.

VLSI gör asicar, och är världens sjunde största företag på det området. Man är mycket framgångsrikt inom digitala kretsar för mobiltelefoni och tv-adaptrar - två områden som passar väl in i Philips satsningar på konsumentelektronik. Philips egen asicverksamhet är starkast inom radio- och analogområdet. VLSI är även delägare i det brittiska processorkärneföretaget ARM.



Viktigt för USA-marknaden


För Philips är det även viktigt att stärka sitt varumärke på den amerikanska marknaden.

- Vi ser VLSI som en hörnsten i tillväxtstrategin för Nordamerika, säger Philipschefen Cor Boonstra i ett pressmeddelande.

I ett något ovanligt drag har Philips även valt att offentliggöra det brev där erbjudandet framställs. Enligt brevet skulle ett övertagande inte innebära några nackdelar för personalen, tvärtom diskuterar man utökning och ökad satsning på personalen.

I brevet ber man VLSI svara före den 3 mars. Vid denna tidnings pressläggning fanns ingen kommentar från VLSI.

Philips är idag världens åttonde största halvledarföretag, med en omsättning på 4,5 miljarder dollar förra året. Om köpet av VLSI går igenom tar man steget upp till sjätte plats, förbi Samsung och Hitachi.  Adam Edström

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)