JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nytt konsultföretag satsar på mobil data

Det nystartade konsultföretaget Northstream erbjuder tjänster som rör GPRS och UMTS.

Bland kunderna finns operatörer såväl som telekomleverantörer.



- Vi ska bli ett kompetenscenter för mobil data, säger Tommy Ljunggren på Northstream.

Det tre veckor gamla företaget är fokuserat på GPRS och UMTS, två kommande standarder för paketförmedlad dataöverföring i de mobila näten. Till att börja med vill Northstreams hjälpa kunderna, som till största delen finns utanför Sverige, att identifiera affärsmöjligheterna med GPRS.

Men de hoppas också att få hjälpa operatörerna med de många licensansökningar för UMTS som ska tas fram under året.

- Om något år räknar vi även med att hjälpa operatörerna att implementera GPRS lite mer handgripligt, säger Tommy Ljunggren.

Idag har företaget sex personer på kontoret i Sollentuna och ytterligare en i franska Sophia Antipolis. Samtliga är dessutom delägare. Och Tommy Ljunggren räknar med att företaget kommer att växa snabbt.

- Före nyår ska vi vara drygt 15 konsulter, och inom fyra år ska vi vara mellan 50 och 60.

Han tillstår dock att det kan bli svårt att hinna med rekryteringsarbetet - Northstream har fått en flygande start, och konsultgruppen har redan fullt upp.

- Det har gått otroligt bra. Vi har fått sju kontrakt bara under de tre första veckorna, och vi har runt 20 offerter ute som troligen ger ytterligare uppdrag.

Han vill inte namnge någon av kunderna, men berättar att det rör sig om ett antal stora utländska operatörer plus några telekomleverantörer.



GPRS-premiär inom ett år


Ännu finns inga GPRS-nät, men om allt går enligt planerna ska operatörerna ha de första näten framme inom ett år. Frågan är om terminalerna finns tillgängliga då, men Tommy Ljunggren hoppas att det åtminstone ska finnas prototyper.

Finessen med GPRS är att det blir möjligt att utnyttja GSM-näten mycket effektivare än idag. Operatören får dessutom en extra inkomstkälla i datatjänsterna, en välkommen sådan eftersom priserna på taltelefoni sjunker i många länder. Användaren får också fördelar: man betalar bara för det data som överförs och inte som idag för uppkopplad tid. Tekniken öppnar även nya möjligheter vad gäller kommunikation mellan maskiner.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)