JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny arkitektur lovar störtåliga och billiga radiokretsar

Tack vare en ny arkitektur för radiokretsar har Philips Semiconductor lyckats ta fram en enkretsmottagare som kan användas för alla tre frekvensbanden 900, 1800 och 1900 MHz i GSM- och GPRS-telefoner.


En billig radiomottagarkrets okänslig för störningar. Det är vad Philips Components nu hävdar att man tagit fram. Hemligheten ligger i en nyutvecklad arkitektur kallad N-ZIF, Near Zero Intermediate Frequency, som är en vidareutveckling av den tidigare använda tekniken ZIF, Zero Intermediate Frequency.

Med N-ZIF blandas den inkommande radiosignalen ner till basbandet i ett steg, tillförs en DC-komponent och går därefter till ett bandpassfilter och vidare till AD-omvandling.

Tack vare DC-komponenten slipper man störningar från offset och interferens från exempelvis tv-signaler, som varit ett problem med ZIF-tekniken. Samtidigt slipper man de dyra externa filter som används i konventionella superheterodynmottagare där radiosignalen blandas ned i två steg.

Den första kretsen som utvecklats med arkitekturen är en GSM- och GPRS-mottagare för de tre frekvensbanden 900, 1800 och 1900 MHz, kallad UAA3535. Den är av GPRS-klass 12, vilket innebär att den klarar fyra GPRS-kanaler samtidigt och får då en dataöverföringskapacitet på 70 kbit/s, att jämföra med de 9,6 kbit/s som GSM medger. Det är dock inte full GPRS-hastighet på 115 kbit/s.



Snart en krets för edge


Alla nödvändiga filter finns inbyggda i kretsen, liksom ett kanalfilter, en lågbrusig förstärkare och frekvenssyntetisator. Kretsen är tänkt att användas i mobiltelefoner, tillsammans med den av dotterbolaget VLSI Technology utvecklade basbandsprocessorn som Philips lanserade i höstas.

Framöver kommer Philips att bygga fler kretsar baserade på arkitekturen, närmast en som klarar de högre datahastigheter som krävs för GSM-utvidgningen Edge. De kretsarna ska klara 300 kbit/s. I planen finns också funktioner för kortdistanskommunikation med Bluetooth, musikfilformatet MP3 och navigering med GPS. Därefter är tanken att ta fram motsvarande kretsar för bredbandsmobilstandarden WCDMA.

Kretsen lanserades på mässan GSM World Congress i Cannes häromveckan. Provexemplar finns för leverans, och man räknar med volymtillverkning till sommaren. De tillverkas i 0,5 μm BiCMOS och kapslas i 48-bens LQFP.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)