JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Det ser ljust ut för optokomponenterna

Starka lysdioder är en av de mest intressanta optokomponenter på marknaden idag, speciellt i bilapplikationer. Intresset för fiberoptiska komponenter fortsätter också att öka, liksom intresset för alla optokomponenter för trådlös kommunikation.


Runt 110 tillverkare finns representerade i Elektroniktidningens kartläggning av den svenska marknaden för optokomponenter. Tanken med översikten är att presentera de företag som säljer de vanligaste optokomponenterna. Vi har också inkluderat skärmar och optomätinstrument till en viss del.



I en bmw finns 120 lysdioder


Enligt de svenska distributörerna är intresset för lysdioder större än någonsin. Ökad prestanda och billigare tillverkningsmetoder är en orsak.

Lysdioder är mycket tillförlitliga och ofta mer effektiva än glödlampor. Man hittar därför fler och fler tillämpningar där lysdioder ersätter glödlampor. Ett exempel är i bilindustrin, där broms och bakljus nu allt oftare består av lysdioder. I en BMW till exempel finns det mer än 120 lysdioder. De har lika lång livslängd som bilen och drar väldigt lite ström.

Ytmonterade lysdioder används som bakgrundsbelysning i de populära LCD-skärmar som snart finns i alla bilar och i bärbara terminaler och telefoner. Miniatyriseringen av dessa lysdioder fortsätter - de minsta är idag 1 x 0,5 x 0,4 mm. Marknaden ser också bra ut för de nya vita och blå lysdioderna.

Priset på de ljusstarka dioderna, tillverkade i AlInGaP och GaN, sjunker ständigt. Sverige, och då särskilt Stockholm, ligger långt fram när det gäller användningen av dessa lysdioder i trafikljus och vägskyltar. Det är nog bara en tidsfråga innan lysdioder finns inomhus också.



Optokopplade reläer slår igenom


På laserfronten verkar det som diodpumpade lasrar är på väg tillbaka medan stora lasrar, som de stora argonjonlasrarna, är på väg ut. Inspektionssystem och digitala kameror med ccd-element kommer mer och mer på optomarknaden.

Marknaden för optokomponenter drivs mycket av utvecklingen inom fiberoptisk kommunikation. Fiberförstarkare, sändare och mottagare, finns i flertalet modeller och även WDM-komponenter (våglängdsmultiplexering) finns nu tillgängliga. Självklart är komponenter för IR-länken, baserade på den infraröda kommunikationsstandarden IrDA, också med i nyckeln.

Det är värt att notera att traditionella elektromekaniska kortreläer alltmer byts ut mot elektroniska lastreläer med optokopplare. Dessa kallas även för halvledarreläer eller SSR (solid state relays), och används främst i signalbehandling.

Susan Kelly

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)