JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rädsla att inte synas håller oss på kontoret

- Det paradoxala med moderna arbetsplatser är att man skapar mer närhet genom att ta bort väggar samtidigt som man låter folk vara borta helt från arbetsplatsen och jobba på distans, säger Anna Moberg, forskare i Linköping som skrivit en avhandling om just närhet och distans på arbetsplatser.


Anna Moberg har specialstuderat ett antal moderna arbetsplatser, bland andra Ericssons kontor i Linköping och i Nacka Strand. Hon menar att nya kommunikationsmedel som bärbara telefoner, elektronisk post med mera har gjort att arbetet kan se ut på ett annat sätt än tidigare.

Men även om det är tekniskt möjligt att nå folk även på distans via vidarekopplade telefoner, så är det få som väljer att sitta hemma. Anna Moberg tror att det beror på att mångas arbetsdagar är fyllda av möten som kräver närvaro på kontoret. Kanske kan det också handla om vanans makt och rädsla att inte synas.

- De flesta vill väl träffa folk och vara sociala också, säger hon.



Konfliktlösningen blir svårare


Det verkar alltså vara lättare att plocka bort väggarna på kontoret än att få folk att flytta hem. Men de öppna miljöerna ger inte heller alltid den bästa närheten. I sin avhandling berättar Anna om anställda som tyckte att det blev svårare att lösa konflikter och tala om besvärliga saker i de öppna kontoren. Man ska ju helst inte höja rösten för mycket.

- Men om man tassar runt för försiktigt så är den öppna miljön inte till någon större nytta. Den ska ju underlätta samarbete och samtal. Alltför koncentrationskrävande uppgifter passar nog inte i ett öppet kontor, säger Anna Moberg.

Kerstin Lundell

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)