JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. VHP pekas ut som bedragare

Komponentdistributören VHP Electronics i Malmö har hamnat i blåsväder. Ett antal av företagets kunder anser sig felbehandlade. VHP å sin sida anser sig utsatt för en förtalskampanj.
 
I en notis på Elektronikindustriföreningens faxbulletin Riksfaxet återger föreningens kanslichef Anna Svärdemo hur flera medlemmar uppfattat distributören VHP Electronics som "bedragare", och vill varna andra medlemmar för att ha något med detta företag att göra.
 
Enligt notisen skiljer inte VHP på förfrågning och beställning, och hotar dessutom med inkasso vid klagomål. Notisen har formen av en anonym insändare.
 
- Men det är jag som har skrivit den, säger Anna Svärdemo som dock poängterar att föreningen inte ställer sig bakom anklagelserna, utan att dessa kommer från ett antal enskilda medlemsföretag.
 
Vill inte hamna i register
 
Ett av dessa företag är Novanik AB i Karlstad. Vd Allan Eriksson berättar att han sett sig tvingad att efter inkassokrav betala en faktura på över 10 000 kronor för komponenter han inte anser sig ha beställt.
 
- Jag betalade för att inte hamna i kronofogdens register över dåliga betalare. Där kan man ju få stå i fem år, även om man ligger i tvist. Han berättar att han ringt VHP för att få pris- och leveransuppgifter för 100 stycken av en viss komponent, som kostade 33 respektive 54 kronor hos två andra leverantörer.
 
- Då kom ett knappt läsbart fax där det stod att vi lagt en order, och att pris- och leveranstid meddelas senare. Han ringde då VHP för att påpeka att han minsann inte lagt någon order. Han frågade åter efter pris och leveranstid, men fick inget nytt svar. Tre veckor senare, dagen före julhelgen, kom plötsligt leveransen.
 
- Jag blev naturligtvis förbannad och ringde igen direkt efter helgerna. Sedan skrev jag brev och begärde besked om hur VHP ville ha återleveransen. Men det enda som hände var att de skickade en faktura åtta dagar senare, med priset 100 kronor per komponent. Den fakturan gick till inkasso. Och inför hotet att hamna hos kronofogden betalade Eriksson.
 
- För min del är saken ur världen nu. Mitt liv är för kort för att driva processer, säger Allan Eriksson.
 
Faktura för utebliven vinst
 
En annan person som känner sig felaktigt behandlad är Bengt Johansson på Lasercentrum i Gnosjö.
 
- Vi ville ha en reservdel till ett instrument, en fotodetektor. Så vi bad VHP att kolla upp det, berättar han. - Efter ett tag hade de hittat komponenten. Så då bad vi dem att kolla pris och minsta möjliga kvantitet. De ringde då igen och sa att 100 stycken var minsta antal, och priset var 700 kronor styck. Men vi behövde ju bara en eller två, så jag sa åt dem att strunta i det hela.
 
- Då påstod de att vi redan hade beställt, och hänvisade till något finstilt om att de ska ha ersättning för utebliven vinst om vi annullerar ordern. Men vi vägrade betala, vi sa bara att vi inget skulle ha.
 
- Direkt på faxen kom då en faktura på runt 20 000 kronor. Men vi har inte betalt ett öre. - Vi har kopplat in en advokat som sköter kontakterna med VHP, men vi har inte hört något sedan januari, då det kom ett inkassokrav.
 
"smutsig förtalskampanj"
 
Peter Pirbos, vd på VHP Electronics, låter bestört när Elektroniktidningen konfronterar honom med insändaren. Han har inte sett texten innan, och verkar klart upprörd över att inte ha fått tillfälle att kommentera eller bemöta anklagelserna. Han påpekar att Novaniks order innehöll två orderrader, och den ena betalades utan kommentarer. - Och när det gäller Lasercentrums order gick det över en månad mellan order och avbeställning. Det vi ville ha ersättning för var inköpskostnader, inget annat.
 
- Vi agerar naturligvis alltid efter konstens alla regler. Av 14 000 order har kanske 20 eller 30 gått till inkasso. Det är väldigt lite, säger han. Han säger sig också veta vad hela den här affären beror på:
 
- Det här är en del av en smutsig förtalskampanj mot VHP Electronics och vår huvudman, C.D.G. International i Schweiz.
 
- Och allting tyder på att vd:n för ett av Sveriges största komponentföretag ligger bakom, säger han utan att namnge denne vd.
 
- C.D.G har via oss kopplat in advokatbyrån Lagerlöf & Leman, för prövning av ärendet. Det kan vara vårt kommande Internetbaserade industrisystem med 250 000 artiklar som är ett av skälen för den här vd:n. Det blir ju ett hot mot våra konkurrenter, säger Peter Pirbos.
 
Text: Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)