JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kontraktstillverkare lyfter produktionsbranschen

Det råder åter optimism i produktionsbranschen. Konjunkturen har vänt upp, efterfrågan är jämnare än tidigare och intresset för ett antal nya tekniker tar fart.


År 1997 vände marknaden för produktionsutrustning åter upp, efter att ha stått stilla eller rent av stagnerat under något år. Uppgången var tydlig i synnerhet mot slutet av året. 1998 ser också ut att ha börjat bra.

- 1997 var vårt bästa år hittills, och industrins investeringsklimat är nu mycket bra, menar Göran Mellgren på Siemens Components.

Framtidsutsikterna är också goda. Det faktum att internationella kontraktstillverkare som Flextronics och Solectron etablerat sig här i landet, samtidigt som den övriga underleverantörsindustrin rapporterar goda tider, torde borga för en positiv utveckling för allt fler företag i produktionsbranschen.

Historiskt sett har leverantörer av utrustning och förbrukningsmateriel levt i en egen konjunktur, i stor utsträckning styrd av Ericsson.

Ökad outsourcing torde borga för ett mindre Ericssonberoende och därmed en tillvaro med jämnare beläggning.



Ökat miljöintresse


Intresset för miljö, i synnerhet arbetsmiljö, verkar också öka, exempelvis säljs allt fler vattenbaserade tvättutrustningar och kunderna kräver oftare att lim och annat förbrukningsmaterial förpackas på ett arbetsmiljömässigt riktigt sätt.

Intresset för ledande lim har också gått upp, även detta av arbetsmiljöskäl. Den ekonomiska betydelsen är dock än så länge mycket liten. Marknadsnyckeln bygger på uppgifter från leverantörerna i tabellen. Vi ber de leverantörer

som har produkter inom området, men som saknar sina namn i sammanställningen, att kontakta redaktionen.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)