JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sparc tar plats på Compact PCI-kort

Sun och Themis har lanserat var sin serie produkter med Sparcprocessorer på kort i Compact PCI-format. Båda företagen hävdar därmed att de tagit ledningen på denna marknad.


Compact PCI är den förmodligen snabbast växande bussen för kortdatorer. Marknaden väntas växa från dagens låga nivå till en miljard dollar år 2001, enligt analytiker på Electronic Trends Publication.

Sun var först med sin lansering. De två korten, CP1200 och CP1500, vänder sig tydligt och klart till telekomindustrin. Båda är byggda på standardformatet 6U Europakort, drivs med 3,3 V och har passiva bakplan.

Kortet CP1500 tar en kortplats. Det är bestyckat med en 270 MHz Ultrasparcprocessor och har mängder av in- och utgångar, exempelvis två 100 Mbit Ethernetkanaler och bred SCSI-kontakt. Upp till 256 Mbyte DRAM får rum på kortet.

Suns andra kort, CP1200, vänder sig till den som inte har lika höga prestandakrav. Det är bestyckat med en Microsparcprocessor på 100 eller 125 MHz, vilket också gör det betydligt billigare - 1 500 dollar i stället för 7 000 dollar enligt Suns pressmeddelande.

Sun och Themis är både konkurrenter och partner. Båda använder operativsystemet Solaris och båda har starka band till realtidsoperativsystemet VxWorks från Wind River Systems. Sun rekommenderar dessutom gärna det egna realtidsoperativsystemet Chorus.

När det gäller utveckling och framtidssatsningar vill Sun och Themis gärna framstå som goda vänner. Men givetvis konkurrerar man på marknaden om varje order.

Themis CompactPCI-kort är vid första anblicken ganska likt Suns CP1500. Det har samma processor, må vara i en något snabbare version, och aningen större minnesmöjligheter. Det är också enligt pressmeddelandet lite dyrare, men den uppgiften bör man ta med en nypa salt då listpriser som bekant inte alltid har så mycket att göra med vad kunder verkligen betalar.



Fyra kort med Ultrasparc


Themis kort ingår i en hel serie Ultrasparckort som introducerades bara tre dagar efter Suns introduktion. Serien kallas USP, och förutom Compact PCI- versionen ingår tre VME-kort. USP-2 har dubbla Ultrasparcprocessorer på 250 - 350 MHz, två platser för Sbus-kort och alla upptänkliga kommunikationsmöjligheter som dubbla Ethernetanslutningar och SCSI i olika varianter. Arbetsminne upp till 2 Gbyte kan anslutas, liksom sekundärcache upp till 2 Mbyte. Enligt Themis motsvarar detta kort en arbetsstation modell Sun Ultra 2.

De andra korten i lanseringen, USPIIi-1V respektive 3V är VME-kort som också dessa är bestyckade med Ultrasparc IIi med klockfrekvenserna 270 eller 300 MHz. Kortet 1V upptar bara en VME-plats, medan 3V kan ta upp till tre

platser. Båda kan förses med grafikacceleratorkortet Creator Graphics som tillval, och båda kan förses med extra minne. Samtliga Themis VME-kort stöder Solaris och VxWorks.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)