JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IBM först med kopparprocessor

Ett knappt år efter det att IBM med buller och bång lanserade en halvledarprocess med förbindningsledare av koppar kommer de första kommersiella produkterna.


Det är som väntat PowerPC-processorn som får ett 33-procentigt prestandalyft i den nya kopparprocessen CMOS7S. Toppmodellen av PowerPC 750 levereras nu med en klockfrekvens på 400-MHz vilket är 100 MHz snabbare än föregångaren som hade förbindningsledare av aluminium.

Listpriset ligger på 605 dollar vilket kan jämföras med Intels snabbaste Pentium II på 450 MHz som kostar 669 dollar. Intels halvledarprocess använder fortfarande aluminium i ledarlagren och kanallängden är 0,25 μm. IBM har redan tagit steget till 0,18 μm för den nya kopparprocessen.

När aluminiumledarna i de lager som förbinder transistorerna byts mot ledare av koppar minskar resistansen vilket medför att klockhastigheten kan ökas och effektförbrukningen minskar. Dessutom kan ledarna och därmed hela kretsen göras mindre.

PowerPC-processorn lär dyka upp i Macintoshdatorer inom kort liksom på uppgraderingskort. IBMs egna servrar och arbetsstationer får vänta till nästa år innan de kan dra nytta av prestandalyftet.

IBM kommer att sälja den nya kopparversionen av PowerPC för inbyggnadstillämpningar som nätnav och bryggor.

Företaget planerar också att sälja tillverkningskapacitet till externa kunder som vill dra nytta av processen.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)