JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Standardfunktion flyttar in i programmerbar krets

Quicklogic förenar programmerbara logiska grindar med standardfunktioner.

Första funktionen blir ett minne, därefter följer ett 66 MHz PCI-block.



FPGA-leverantören Quicklogic har fått en helt ny kretstyp på repertoaren. Nykomlingarna som döpts till ESP - Embedded Standard Products - kombinerar programmerbara grindar med fasta standardfunktioner.

- Först ut är en krets som förenar 60 000 programmerbara logiska grindar med ett minnesblock som kan konfigureras som RAM, ROM eller fifo, säger företagets vd Tom Hart.

Nästa standardfunktion på tur är ett 66 MHz PCI-block. Därefter finns inga bestämda planer, men han nämner styrfunktioner för Rambus och Firewire samt Utopia ATM-gränssnitt som tänkbara kandidater.

Quicklogic erbjuder även så kallade mjuka byggblock, alltså standardfunktioner som levereras i form av hårdvarubeskrivande kod, och som sedan syntetiseras och implementeras i vanliga FPGA-grindar. Men Tom Hart ser stora fördelar med de fasta standardfunktionerna.

- En fast funktion tar bara en tiondel av den kiselyta som ett mjukt block kräver. Dessutom blir timingen bättre och man slipper komplicerade licensavtal.



Snabbt gränssnitt


Nu är Quicklogic inte först på marknaden med den här typen av hybridkretsar. Såväl Motorola som Lucent har det senaste året presenterat liknande alternativ. Motorola drog dock tillbaka sina kretsar, när företaget i somras hoppade av FPGA-marknaden. Och Tom Hart pekar på viktiga skillnader gentemot Lucentkretsarna.

- Vår antisäkringsteknik Vialink gör det möjligt att skapa ett mycket bra gränssnitt mellan FPGA-delen och standarddelen.

Detta gränssnitt är tillräckligt snabbt för kommunikationen mellan de båda delarna. Dessutom är det ickeflyktigt och kan lagra stora mängder konfigureringsdata.

- Ett stort plus med vår lösning är just att den fasta funktionen kan konfigureras av kunden, säger Tom Hart.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)