JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Motorola smittat av asiaten

I ett försök att spara 750 miljoner dollar ska mobilkommunikations- och halvledarjätten Motorola minska antalet anställda med 15 000 personer under de närmaste 12 månaderna. Det motsvarar 10 procent av företagets anställda.


- Ingenting är ännu känt om var neddragningarna ska ske, men jag tror inte att de drabbar Sverige, säger Jan Calén, vd för Motorola i Sverige.

Motorola har runt 350 anställda i Norden varav cirka 130 i Sverige. Över hälften av dessa jobbar med halvledarkomponenterna.

Det är den vikande asiatiska marknaden och problem för personsökarprodukterna som föranlett de drastiska åtgärderna. Av Motorolas 150 000 anställda totalt jobbar en tredjedel i halvledardivisionen.

Det är bara ett år sedan som halvledardivisionen organiserades om. Istället för en indelning efter produkter delades försäljningsorganisationen upp efter fyra slutmarknader: trådlös kommunikation, nätverk & datorer, fordonselektronik och konsumentprodukter. Dessutom finns standardkomponenter som ett femte segment.

Större delen av halvledarproduktionen sker i Phoenix, Arizona, och Austin, Texas.

Tidigare i år har också en omorganisation av den övriga verksamheten aviserats men uppenbarligen har inget hjälpt mot den asiatiska smittan.

Det är inte bara Motorola som drabbats. I april meddelade Intel att företaget ska minska antalet anställda med 3 000 personer, i första hand genom naturlig avgång. Även arbetsstationstillverkaren Silicon Graphics ska minska antalet anställda med 1 000 personer.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)