JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tellabs köper Ciena för 50 miljarder

En ny storspelare i datakombranschen bildades i början av juni när Tellabs köpte Ciena för drygt 50 miljarder kronor.


Tellabs vill bli en av telekomvärldens tre största aktörer och tävla med Alcatel, Ericsson, Lucent, Nortel och Cisco. Företaget är starkt på transportnätsprodukter för Sonet och SDH samt digitala korskopplare. Ciena är, tillsammans med Lucent, ledande inom produkter för våglängdsmultiplexering.

Tillsammans med Ciena tänker sig nu Tellabs att kunna erbjuda marknaden mer kompletta lösningar för bredbandskommunikation, ett område som ju onekligen växer.

För svensk del är affären av intresse eftersom Tellabs är en av Ericsson Radios strategiska samarbetspartner. Tellabs digitala korskopplare, kallade MartisDXX, säljs ofta i kombination med Ericssons basstationer. Martis har finska rötter, och Tellabs har en fabrik i Esbo och ett utvecklingscentrum i Uleåborg.

På kort sikt gynnas visserligen inte dessa produkter av Cienaaffären. På koncernnivå kan affären dock ha viss betydelse eftersom Ciena nyligen lierade sig med Cisco, en av Ericssons värsta konkurrenter. På vilket sätt dessa samarbeten påverkas är dock för tidigt att säga.

Adam Edström



Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)