JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Allt i ett ur

Armbandsur som bara visar tid har gått ur tiden. Framtidens klocka måste kunna användas till mycket mer.


Klock- och elektroniktillverkare presenterar nu den ena kombinationsklockan efter den andra. Japanska Nippon Telegraph and Telecommunications, NTT, demonstrerade exempelvis nyligen ett armbandsur med en inbyggd mobiltelefon. Klocktelefonen är enligt NTT världens hittills minsta mobiltelefon. Den är baserad på det japanska mobiltelefonsystemet, Personal Handyphone System, som fungerar över relativt korta avstånd och med låg energikonsumtion. Dessutom kan klocktelefonen även användas som ett modem eller en walkie-talkie över NTTs Airwave-system.

På Hewlett-Packards laboratorium i Bristol i England har man istället byggt in en pytteliten kamera i en armbandsklocka. Konstruktionen är dock främst ett sätt att demonstrera en möjlig tillämpning för HPs bilddetektorteknik, som företaget hävdar är vida överlägsen de CCD-detektorer som utnyttjas i dagens digitala kameror.

När man hos Philips i Holland blickar framåt i tiden ser man armbandsklockor med inbyggd video. Philips Miriam Viriens, som ansvarar för företagets program för personlig kompakt kommunikationsutrustning, erkänner dock i en intervju i tidningen Electronics Weekly att det är oklart om det verkligen finns en marknad för sådana klockor, ännu.

Ett armbandsur med lägesbestämning à la GPS, kommer dock att lanseras av Casio lite senare i år. Priset väntas bli cirka 500 dollar och Casio räknar med att sälja 30 000 GPS-utrustade klockor bara under det första året. Med hjälp av information från 27 satelliter ska användaren inte kunna gå vilse och enligt Casio är den helt enkelt ett måste för fjällvandrare.



Folk som föredrar att åka utför


I fjällen behöver snart inte heller längre något liftkort. Swatch säljer en klocka med inbyggd transponder, som programmeras av liftkortsförsäljaren. Skidåkaren kan sedan bara vifta med armen för att komma förbi liftkortsspärren.

Apropå fjällvandring vore väl den verkliga utmaningen för industrin att i ett och samma armbandsur integrera allt vi kan tänkas behöva när vi campar. Gasolkök, till exempel.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)