JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Samhalls diversehandel gynnas av legotrenden

En "mekatronikallians" inom Samhall är tänkt att vända företagets industriella mångsyssleri till en konkurrensfördel, och göra teknikerjobben roligare.


Det är genom att tussa ihop elektronikgrenen med kablagen samt delar av mekaniken och monteringen, som Samhall nu bemöter marknadens krav på att få allt färre underleverantörer och allt mer komplexa legoprodukter.

- Om kunden vill ha en batteriladdare kan vi göra elektroniken, en annan verkstad kan göra kablaget och en tredje sätta ihop den och göra mekaniken, säger Sandor Bruder, chef för elektronikverkstaden i Finspång.

Idén är att varje liten verkstad inom alliansen samtidigt ska fungera som något av en butik som säljer de andra verkstädernas produkter och tjänster. Eller med företagets egna ord: att kunderna bara ska behöva en väg in i företaget, även när de söker olika slags delprodukter.

Utvecklingen på legomarknaden gynnar alltså Samhall som redan sedan tidigare erbjuder de olika tjänster som allt fler kunder nu vill ha samordnade. Och samtidigt hoppas företaget att de nya arbetssätten ska göra teknikernas jobb roligare.

- Det blir ett större nätverk att jobba inom, säger Sandor Bruder.

- Man får ju insikt på områden som vi inte jobbar med normalt, och större utbyte, inte bara med andra Samhallverkstäder utan också med kunderna, säger han.

Med mer samarbete kring komplexa produkter så blir det bland annat vanligare att jobba i projektgrupper.

Totalt omfattar den nyformade mekatronikgruppen runt 2 000 anställda varav 500 kommer från elektroniksidan. De flesta är arbetshandikappade, men de avancerade teknikjobben brukar besättas av friska personer.

AK

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)