JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny kretsbörs öppnar i höst

Ett nytt sätt för elektroniktillverkare att bli av med överskottslager av komponenter erbjuds snart i den virtuella kretsbörsen, VCE, Virtual Chip Exchange.


- Tanken är att elektroniktillverkare som har överskott på komponenter ska kunna anmäla det hos oss så att de kan erbjudas andra tillverkare som är i behov av just dessa komponenter. Komponentmäkleri via Internet, helt enkelt, säger börsens chef Mike Wood hos ce-Consumer Electronic i München.

ce-Consumer Electronic, som är Europas största mäklare av aktiva och passiva komponenter, har skapat VCE i samarbete med kanadensiska Mediagrif, ett programföretag specialiserat på handel via nätet. Det är Mediagrif som har skapat det virtuella börsgolv som ska beträdas inte bara av elektroniktillverkare utan även av tillverkare och distributörer av komponenter.

- Handeln omgärdas av största sekretess. Det kommer givetvis inte att framgå vem som har vad utan allt blir mycket konfidentiellt, försäkrar Mike Wood.



Webbaserad handel


Trots att VCE formellt lanseras först på Electronica-mässan i München i november kommer ett par, tre stora tillverkare att få testa systemet i förväg. Det finns redan flera andra som erbjuder webbaserad handel med överskottspartier, exempelvis FastParts och FairMarket, men till skillnad från VCE erbjuder de inte försäljning tillverkare emellan.

En kretsbörs för tillverkare startades dock i USA förra året, men lades ned efter mindre än ett år. Anledningen var att de amerikanska tillverkarna inte längre hade samma behov som tidigare att göra sig av med överskottslager eftersom de istället kunde returneras till leverantörerna.

- Men så är det inte i Europa. Vi arbetar med 550 av de största tillverkarna i Europa och de har sagt oss om och om igen att de har svårt att bli av med sitt komponentöverskott, hävdar Mike Wood.

Systemet har dessutom utrustats med en hel del finesser. Det är exempelvis möjligt för den som söker en viss utgången komponent att ställa sig i kö för köp om och när den blir tillgänglig. Och tillverkare med många divisioner världen över kan göra sitt överskottslager tillgängligt för andra inom företaget innan man börjar söka efter utomstående köpare.

ce-Consumer Electronic kommer att ansvara för leveranserna av de komponenter som mäklas via VCE. Medlemsavgiften och de avgifter som kommer att tas ut för olika funktioner i systemet har dock ännu inte fastslagits.

- Troligen kommer det inte att kosta något alls för den som endast vill stoppa in information i systemet. För den som söker komponenter blir det förmodligen fråga om en tvåstegskostnad beroende på hur många funktioner som ska utnyttjas, förklarar Mike Wood.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)