JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lysande optomarknad
Optokomponenter är ett område med god tillväxt. Särskilt heta delar är lysdioder och fiberoptisk kommunikation.

I översikten här intill presenteras optokomponenter från 137 tillverkare. Många tillverkare har flera distributörer och uppgifterna i tabellen är en sammanställning. Det är därför inte säkert att alla distributörer har hela sortimentet.

Lysdioderna är numera lika effektiva som glödlamporna om man jämför utstrålad effekt som funktion av tillförd effekt. Det finns till och med modeller som är något bättre. Det gör att man kan ersätta glödlampor utomhus i exempelvis trafiksignaler med lysdioder.

Fördelen är en teoretisk livslängd på cirka 100 år vilket ger lägre servicekostnad. Än så länge är det de röda dioderna som är billiga men gula och gröna lär komma inom kort.

Ett annat område med goda framtidsutsikter är fiberoptisk kommunikation. Marknaden har visserligen varit lite trög men flera bedömare tror att det kan komma ett ordentligt genombrott i år. Men då krävs att priserna fortsätter att sjunka samtidigt som fiberoptikens störokänslighet framhävs. Särskilt processindustrin med höga störnivåer och långa avstånd borde bli en stor användare av fiberoptik.



Hett intresse för infrarött


Om fiberoptisk kommunikation går lite trögt så är intresset för den nya infraröda kommunikationsstandarden IrDA enormt. Små, billiga komponenter som bara är att stoppa in i konstruktionen borgar för att vi kommer att få se infraröd kommunikation i många andra apparater än datorer och periferiutrustning.

Men optokomponenter kommer också till användning när man ska konstruera produkter som uppfyller EMC-direktivets krav på störtålighet och låg emission. Här används både optokopplare och fiberoptiska komponenter för att förbättra konstruktionerna.

Nya plastkapslar gör laserdioderna billigare. Tillämpningarna är förutom kommunikation också avståndsmätare.

En av de lite mer udda optotilllämpningarna som är på väg att lämna forskningslabben är våglängdsmultiplexering, WDM. Det finns numera en del komponenter att köpa även efterfrågan är än så länge mycket liten.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)