JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Högtflygande plan för mobilkommunikation

Glöm satelliter, menar ett amerikanskt bolag och packar istället utrustningen för ett trådlöst kommunikationssystem på högt flygande flygplan.


Medan Iridium och Globalstar kämpar för att få ordning på sina satellitbaserade system för trådlös kommunikation, träder en ny konkurrent med en annorlunda tekniklösning in på arenan.

Amerikanska Angel Communications planerar att bygga upp ett kommunikationssystem, kallat Halo, High Altitude Long Operation, baserat på flygplan som ska flyga runt högt över världens storstäder.

Genom att placera kommunikationsutrustningen på flyglan hoppas företaget kunna erbjuda bättre och billigare trådlösa tjänster än operatörerna av satellitbaserade system. Planen ska flyga på 16 kilometers höjd i cirklar med en diameter på cirka 30 kilometer. På grund av det kortare avståndet mellan utrustningen och jorden, 16 kilometer jämfört med drygt 600 kilometer för satelliter, överförs data snabbare, argumenterar företaget. Dessutom menar man att det är en betydligt billigare lösning än att sända upp satelliter, som dessutom ständigt fallerar och måste ersättas.



Avancerat flygplan


För att kunna flyga högt, ta mycket last och dra lite bränsle har företaget valt flygplanet Proteus, som liknar det första planet som flög jorden runt på en enda bränsletankning, och som är byggt av samma konstruktör.

Halo-systemet kommer till att börja med att erbjuda dataöverföring vid 10 Gbit/s, men planerar att så småningom nå 200 Gbit/s.

Angel genomförde ett lyckat test av kommunikationsutrustning ombord på ett Proteus-plan i mitten av september. Los Angeles ska enligt planerna få det första systemet med tre skiftgående flygplan. Angel räknar med att det första systemet ska kosta runt 250 miljoner dollar, medan de efterföljande systemen är budgeterade till under 100 miljoner dollar. Tanken är att först erbjuda kommunikationstjänster i ett 30-tal storstäder i världen för att så småningom nå verkligt global täckning.

Angel är inte ensamma om sin mer jordnära kommunikationslösning. Amerikanska Sky Station International har föreslagit ett system baserat på högt flygande och obemannade luftskepp.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)