JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Personlig accelerator till alla

Verktygsleverantören Ikos presenterar Ares, en hårdvaruaccelerator för funktionell verifiering av VHDL- och Verilogkod.


Snabb verifiering till förmånligt pris. Så beskriver Ikos sin nya hårdvaruaccelerator Ares, ett hjälpmedel som snabbar upp simuleringar av VHDL- och Verilogkod på registernivå.

Aressystemet består av själva acceleratorn, en låda stor som en ordinär pc, som hänger ihop med en arbetsstation. Lådan rymmer ett kort med sju skräddarsydda processorer som tillsammans klarar konstruktioner som motsvarar 3 miljoner grindar. Systemet kan automatiskt hitta den syntetiserbara koden i konstruktionsbeskrivningen och laddar ner den i acceleratorn.

Övrig kod, exempelvis C-modeller och testbänkar, körs i arbetsstationen. Där snurrar även simulator och debugmiljö.



VHDL-simulator ingår


Ikos egen VHDL-simulator ingår i systemet, men för Verilogsimuleringar får man komplettera med en Verilogsimulator från Cadence eller Synopsys.

Ares erbjuder kompileringshastigheter på 50 000 grindar i minuten samt accelererad simulering som är 7 till 25 gånger snabbare än "ledande programvarusimulatorer".

Priset då? Ja, det motsvarar ungefär 30 öre per grind, och hela systemet med hårdvara inklusive programvara går på strax över 1,1 miljoner kronor. Det kan tyckas vara en rejäl slant, men är ändå mycket billigare jämfört med en logikemulator och även billigare än exempelvis Ikos accelerator Nsim.

- Vi kallar Ares för en personlig RTL-accelerator för tanken är att den ska användas av en enda konstruktör, säger Nadin Fathi på Ikos.

Detta menar han ska vara möjligt dels tack vare priset, dels för att burken inte är så stor rent fysiskt.

Systemet bygger på Ikos kompileringsteknik Voyager Fast Functional Acceleration (FXX) som hittills har använts till företagets accelerator Nsim som erbjuder timingverifiering, till skillnad från Ares som nöjer sig med funktionell verifiering.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)