JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Marknaden i Asien tappade fart 1996

Efter att ha drabbats av prisras på minnen och därmed minskande vinster hoppas nu elektronikföretagen i Asien att halvledarföretagen kan återhämta branschen till de vinster som den tidigare upplevt.

Under förra året tappade Asiens tio största elektroniktillverkare antingen något eller visade upp marginella förbättringar i fråga om omsättning.

Tre Taiwanesiska företag tog sig in bland de tio största. Acer hamnade på tredje plats med en omsättning på 5,87 miljarder dollar, vilket motsvarar en ökning på 2,44 procent. Tatung tog en sjunde plats men tappade 2,6 procent från 3,05 miljarder. Lien Hwa, ett företag i Mitac-gruppen slutade på en nionde plats men ökade sin omsättning med 45 procent till 2,08 miljarder.

Även om Samsung Electronics tog första platsen hade företaget en lägre omsättning förra året än året innan. I reda siffror handlar det om en minskning med 5,29 procent från 20, 95 miljarder dollar.

Den största smällen fick emellertid korenska Hyundai Electronics ta emot. Företagets omsättning minskade från 5,07 miljarder 1995 till 3,96 miljarder under förra året. Trots detta tog sig Hyundai Electronics in på en fjärde plats.

Analytikerna tror att den asiatiska marknaden vändes upp och ned redan i början av förra året när marknaden för minneskretsar tappade fart under första kvartalet. På PC-marknaden tappade flera av de ledande tillverkarna vinster medan många av de mindre, mer okända tillverkarna, kunde kamma hem större omsättningar och vinster.

Fallet på DRAM-marknaden blev det som förstörde vad som annars hade blivit ett bra år för Samsung. Försäljningen av konsumentelektronik ökade tretton procent medan telekomförsäljningen ökade med 67 procent.

Liu Chi Tung, analytiker vid SBS Warburg i Taipei, förklarade för tidningen Electronic Times att taiwanesiska Tatung - ett företag med unga skulder att hantera - klarade av stormen omkring försäljningen av aktierna i Chungua Picture Tube.



Halvledare kan bli räddningen


Alla DRAM-tillverkare i Taiwan och Sydkorea fick under förra året se sina vinster sjunka med tvåsiffriga procenttal.

Undersökningsföretagen förutspår en mer uppmuntrande vinst i år. Enligt samma företag kommer halvledarindustrin att visa framfötterna speciellt mycket.

Behovet av den typen av produkter förutspås nämligen öka med tolv procent till 158,7 miljarder. Den siffran ska då jämföras med motsvarande siffra för 1995 som blev 5,98 procent nedåt. Och enligt det amerikanska undersökningsföretaget kan den efterfrågan bli den faktor som lyfter vinsterna för elektronikföretagen.

Björn Segerblad

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)