JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Full fart på SoC-tåget

Mässan IP2000 gav ett tydligt budskap: System på kisel är ingen avlägsen teknik. SoC, System on a Chip, har tagit steget från esoterisk framtid till något som konstruktörer jorden runt sysslar med dagligen.

Att SoC behövs är uppenbart. En basstation för WCDMA, för att ta ett exempel, kräver kretsar med mellan 6 och 10 miljoner grindar - tio gånger fler än en GSM-basstation. Dessa kretsar ska bestyckas med ett flertal processorer med olika arkitekturer, DSP-kärnor och inbyggda minnen. även 3G-telefonerna kommer att behöva kretsar med flera processorkärnor. Sådant kräver SoC-teknik.

Naturligtvis finns alltjämt mängder av problem och brister i SoC-flödet. Hindren må anstränga ekonomin och tidsåtgången - men de är inga tekniskt fundamentala stoppklossar.

Tillverkningssidan är troligen det led som fungerar bäst idag.

På verktygssidan finns alltjämt stor potential för framsteg, i synnerhet inom blandat analog-digital konstruktion och samkonstruktion av programvara och hårdvara.

När det gäller IP-block verkar medvetenheten i industrin ha ökat radikalt under det senaste året. Idag är det ingen som höjer ögonbrynen inför processorkärnor, DSP-block eller återanvändning av egna konstruktioner. Inte heller är det många som ifrågasätter vikten av IP-strategi. Och öppnandet av IP-börsen VCX ökar möjligheterna att omsätta IP-strategin i handling.

I Sverige finns en statligt stödd satsning på SoC, med bas i Norrköping. Denna har ännu så länge inte gjort särskilt mycket väsen av sig. Man får utgå från att de ansvariga där ändå är medvetna om att tåget går nu.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)