JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bråda dagar för konsultbranschen

Det råder högtryck bland svenska elektronikkonsulter. Störst är efterfrågan på ny teknik som Bluetooth och system på kisel.
Hela listan 36 kB
Den svenska konsultbranschen är en brokig skara, som omfattar allt från en mängd enmansföretag till stora etablerade bjässar som Enator, Frontec och åF. Majoriteten av företagen i denna undersökning är renodlade konsulter, men många ser också konsulteriet som ett komplement till den ordinarie verksamheten. Det gäller i synnerhet kontraktstillverkare av elektronik och företag som säljer programvara för konstruktion eller utrustning för produktion. Sålunda säger exempelvis Cadence att man har en konsultstyrka på 2 100 personer. Inte mer än en handfull sitter dock i Sverige - de är utspridda runt världen och engageras för kortare eller längre projekt, ibland hos kunden men oftare på den egna arbetsplatsen.

Konsulter har brist på folk

De konsulter som Elektroniktidningen talat med inför marknadsöversikten hävdar så gott som unisont att efterfrågan på tjänsterna är mycket stor just nu. Detta återspeglar sig inte minst på företagens webbplatser där listorna med lediga jobb ofta är långa.

Man kan också spåra en förändring i konsultköparnas beteende. Tidigare har konsulterna mest fått syssla med etablerad teknik, men allt fler säger nu att uppdragen i högre utsträckning involverar helt ny teknik.

Ett tydligt tecken är att hela 24 av de 78 företagen i översikten säger sig ha kunskaper inom Bluetooth, en teknik som ju nätt och jämnt nått marknaden. även inom system på kisel verkar det vara gott ställt med konsultkompetensen.

De flesta konsulter säger sig idag kunna konstruera såväl med mikroprocessorer som med digitala signalprocessorer och programmerbara kretsar. även för den som behöver assistans med mät- och testsystem är utbudet stort.

Få kan ledande lim

Den som däremot vill jobba med ledande lim eller utveckla egna EDA-verktyg har inte lika många konsulter att välja mellan. Detsamma gäller miljöarbete inom elektronikindustrin.

Föga förvånande är tele- och datakommunikation, tillsammans med industrielektronik, de branscher som flest konsulter har erfarenhet av. Inom audio, video, konsument- och fastighetselektronik är det sämre ställt med erfarna konsulter.

En översikt över konsultbranschen har små möjligheter att vara komplett. Därtill är branschen alltför fragmenterad. Två konsultföretag, Semcon och Silinova, har också avböjt medverkan med hänvisning till tidsbrist.

Om du saknar något företag i översikten skulle vi uppskatta ett mail, till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)