JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mätinstrument från 90 leverantörer
I Sverige finns närmare hundra företag som säljer mätinstrument och utrustning för datainsamling. Elektroniktidningen har kartlagt utbudet.
Hela listan, 36 kB

Här presenteras en nyckel till den svenska marknaden för mätinstrument. Vi har försökt få med så många instrument för elektriska och optiska signaler som möjligt.

Det går med andra ord att hitta det mesta från multimetrar, oscilloskop, logikanalysatorer och spektrumanalysatorer till olika typer av specialinstrument för tv, mobiltelefoni och datakommunikation. I översikten ingår också instickskort och programvara.

I nyckeln finns utbudet från 90 företag listat i 28 olika produktgrupper. Vanligast är temperaturmätare som säljs av 50 företag. Näst vanligast är multimetrar som tillhandahålls av 38 företag.

Någon statistik på hur stor den svenska marknaden är finns inte. Tullverkets siffror är ogenomträngliga men IM-föreningens medlemsföretag inom mät och test är på gång att ta fram vederhäftig statistik. Som det ser ut idag kommer alla de stora tillverkarna att bidra med siffror.

- Förhoppningsvis kan vi komma igång i början på nästa år, säger Ronny Skiöld på Tektronix.

En inte allt för vågad gissning är dock att oscilloskop är den värdemässigt största produkten. Storsäljare är annars digitala multimetrar och instrument för EMC- och ESD-mätningar. Det kommer ständigt nya modeller för både förberedande tester och för noggrannare sluttester.

En stark trend är att allt mer av instrumenteringen blir virtuell, det vill säga byggs upp av en datainsamlingsenhet som styrs av en pc där också analysen utförs. Det ger många fördelar eftersom man kan åka snålskjuts på den prestandaökningen som hela tiden sker inom datorindustrin. Samtidigt blir det enkelt att skapa program, analysera data och sedan skriva rapporter. Allt i en välbekant Windowsmiljö.

även traditionella "burkar" har anammat Windowstrenden. Visserligen får man inte den senaste Pentiumprocessorn men konceptet ger ändå ett välbekant gränssnitt utan att priset ökar allt för mycket.


Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)