JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk konsult vill bli Europaetta

Anders Sivard är inte blyg. Han är vd på det tämligen nystartade konsultföretaget Bitsim, och han har lagt ribban högt. - Om fem år ska vi vara störst i Europa, säger han.
Tydlig fokusering och oberoende är två viktiga ingredienser i Bitsims strategi. Företaget ska bara syssla med elektronikkonstruktion, närmare bestämt system på kisel, asicar och FPGAer, samt digital signalbehandling. Arbetet ska ske både i egna lokaler och hos kunderna. Och alla anställda ska vara delägare.

- Vi är och ska förbli nischade. Det är oerhört viktigt att inte tappa fokus - vi har sett flera skräckexempel på vad som kan hända då, säger Anders Sivard.

Oberoendet har flera aspekter. Dels ägs företaget helt av personalen, det finns alltså inga riskkapitalister eller andra utomstående investerare som kan ha synpunkter på verksamhetens inriktning. Dels är man fri från bindningar till någon enskild leverantör eller kund. Man kommer dock att söka samarbete i de teknikallianser som tillverkare av halvledare och konstruktionsverktyg omger sig med.

Några egna produkter tänkter man inte heller ta fram. Däremot kommmer man att ha en utvecklingsverksamhet, vars innehåll Anders Sivard inte närmare vill specificera.

Ytterligare en aspekt är att ingen kund får bli för dominerande. Idag står Ericsson för hälften av verksamheten, en andel som helst ska minska.

Hittills är man 26 personer, varav 15 redan börjat jobba och resten ska in före nyår. Medarbetarna kommer från många olika håll - från etablerade konsulter, enmansföretagare, distributörer och från elektronikindustrin.

- Men vi är mycket noga med att inte rekrytera från våra kunder, betonar Anders Sivard.
 
Ett par stycken, bland dem Anders Sivard, har tidigare jobbat på Frontec. I genomsnitt har konsulterna nio års erfarenhet.

- Hittills har vi lyckats växa snabbare än förväntat. I den allra närmaste framtiden kommer vi därför att lugna ner anställningstakten lite. Vi måste få ordning på organisationen först, säger Sivard.

Målet att bli Europaetta är fullt realistiskt, säger han. Det är förvisso en bit kvar till de hundratals anställda som Cadencedominerade Tality har i det skotska Albacentret, men det bekymrar inte Anders Sivard. Europa ska erövras med organiskt tillväxt, bit för bit, med utgångspunkt från de nya lokalerna på Kungsholmen.

- Först Kista, sen resten av Stockholm, så övriga Sverige och så Finland. Därefter får vi se, säger Anders Sivard.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)