JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Företagen måste lära sig prata om miljö

IVF strävar efter att skapa enklare miljökommunikation mellan företag. Samtidigt bygger Sinf upp en Internetbaserad databas som ska vägleda småföretag i sitt miljöarbete.
På Institutet för verkstadsteknisk forskning, IVF, arbetar man sedan knappt ett år med att utveckla verktyg som ska göra det lättare att få fram miljörelaterad information från företag. Arbetet drivs i det nordiska samarbetsprojektet Green Pack. Målet är att öka konkurrenskraften och förbättra miljöprestanda hos tillverkare och leverantörer av elektronik.

- En viktig del av arbetet går ut på att i samarbete med företag i branschen identifiera vilka slags data som är viktiga ur miljösynpunkt och hur de bör redovisas, säger Carl-Gunnar Bergendahl, projektledare på IVF.

- På så sätt kan vi skapa en standard för miljökommunikation som gör att arbetet förenklas.

I projektet, som kommer att hålla på fram till sommaren 2002, satsar man även på att etablera ett fungerande nätverk av företag som har erfarenhet av de här frågorna.

- Förutom det nordiska samarbetet arbetar vi tillsammans med den europeiska branschorganisationen EICTA och amerikanska EIA, säger Carl-Gunnar Bergendahl.

Sinf satsar på miljödatabas

Svensk Industriförening, Sinf, försöker i sin tur att bygga upp en Internetbaserad databas med miljöaspekter och miljöindikatorer.

Tanken är att databasen ska göra det lättare för företag i olika branscher att få vägledning inom miljöfrågor. Den ska hjälpa till att hitta miljöaspekter som är viktiga inom olika verksamhetsområden och identifiera indikatorer som kan användas för att mäta miljöpåverkan och miljöprestanda i företagen.

- Databasen riktar sig främst till små och medelstora företag, säger Mikael Stenius, konsult på företaget Sinf Miljö&kvalitet.

- De saknar ofta de resurser och den kompetens som behövs för ett fungerande miljöledningsarbete.

Identifieringen av viktiga miljöindikatorer gör Sinf tillsammans med femton industriföretag inom olika branscher. Från elektronikbranschen deltar Quartz Pro och Latronix.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)