JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snart får mobiltelefonerna TCO-märkning

TCO Development tar nu fram en kvalitetsmärkning för mobiltelefoner. Den första TCO-godkända mobiltelefonen beräknas komma till sommaren
- Alltfler människor använder mobiltelefonen i sitt dagliga liv. Därför är det viktigt att försäkra sig om att den inte har negativ inverkan på vår hälsa och omgivande miljö, säger Jan Rudling, vd för TCO Development.

TCO Development har utarbetat ett förslag till kvalitets- och miljömärkning av mobiltelefoner, på liknade sätt som man gjorde med bildskärmar för ett antal år sen. För att få TCO-märkas måste mobiltelefonen ska uppfylla vissa krav rörande emissioner, ekologi och ergonomi.

- Vi har skickat ut ett förslag på remiss till i stort sett alla mobiltelefontillverkare i världen samt till en bred grupp av forskare, konsumentorganisationer och fackförbund, säger Jan Rudling.

Remissvaren ska vara inne senast den första mars i år och på TCO Development tror man att en slutgiltig kravspecifikation kan vara klar i slutet av samma månad. De första TCO-märkta telefonerna kommer förmodligen att finnas ute i handeln under början av sommaren. Tillverkarna måste själva se till att telefonen testas vid en ackrediterat laboratorium eller testföretag. Resultaten granskas sedan av TCO Development för godkännande innan telefonerna kan prydas med TCO-symbolen.

Emissionskraven rör den radiofrekventa strålning som mobiltelefonen avger. Strålningens inverkan på mänsklig vävnad uppskattas med hjälp av det så kallade SAR-värdet. I Europa och USA ställer man olika hårda krav på SAR-värdet. Då TCO-märkningen är tänkt att gälla internationellt har TCO Development valt att utgå från det amerikanska gränsvärdet på 0,8 W/g per 10 g mänsklig vävnad som är betydligt hårdare än det europeiska kravet på 2 W/g.

Förutom SAR-värdet ställs även krav på mobiltelefonens kommunikationsförmåga, TCP. En bra telefon ska använda en så stor del som möjligt av sin effekt till kommunikation. Därmed minskar den del av strålningen som tas upp av mänsklig vävnad.

- Därför inför vi en ny mätmetod för att kunna bestämma telefonens kommunikationsförmåga som är tänkt att komplettera SAR-värdet, säger Jan Rudling.

Metoden mäter hur stor effekt mobiltelefonen maximalt kan nyttiggöra för kommunikation och har utarbetats vid Chalmers tekniska högskola.

De ekologiska kraven handlar om att telefonen inte ska innehålla miljöfarliga ämnen som exempelvis kvicksilver, kadmium, bly, PVC, bromerade och klorerade flamskyddsmedel samt att den ska vara möjlig att återvinna. Men TCO vill också ställa krav på att tillverkaren kan visa att man har ett miljöledningssystem enligt ISO 14 001 eller EMAS senast tolv månader efter det att den första mobiltelefonen har blivit certifierad av TCO Development.

Kraven på ergonomi kommer att röra knapparnas och skärmens utformning. Användarmanualen ska också vara lätt och överskådlig för konsumenterna att använda. Dessutom har man krav på materialet i höljet för att undvika problem med kontaktallergier.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)