JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tufft år väntar världens halvledartillverkare
Efter förra årets makalösa tillväxt och komponentbrist väntas 2001 präglas av överskott i produktionen. Men chansen finns att det vänder redan under 2002.
Att konjunkturen för halvledarindustrin rör sig i cykler och att mjuklandningarna efter högkonjunkturerna är få är ingen nyhet. Sedan början av sjuttiotalet har tillväxten i branschen legat på ungefär 17 procent per år i genomsnitt. Enskilda år är däremot variationerna stora. Förra året växte marknaden med drygt 30 procent.

I år väntar analytikerföretaget IC Insights en tillväxt lägre än 7 procent beroende på mindre tillväxt i ekonomin som helhet och överskott i produktionen.

- Den globala ekonomin bromsar in samtidigt som många halvledartillverkare ökar produktionen, säger Bill McClean som är företagets grundare.

Han tror att industrin på sikt kommer att fortsätta att ha en tillväxt på runt 17 procent, det innebär att all tillväxt över den siffran i bra tider måste ätas upp av lika mycket tillväxt under 17 procent i lågkonjunkturen.

- Desto bättre tillväxten är när det går bra desto hårdare eller längre blir lågkonjunkturen, säger Bill McClean.

Enligt honom måste halvledarindustrin ha en tillväxt på minst 10 procent per år för att täcka kostnader för investeringar, forskning och utveckling.

Den senaste uppgången i industrin har främst drivits av ett ökat antal sålda enheter (26 procents ökning 2000) och i mindre utsträckning av högre pris per komponent (7 procents ökning 2000). Det påminner enligt McClean om situationen i mitten av 1980-talet när halvledarbranschen 1985 enda gången de senaste 20 åren producerat färre enheter än året innan. Eftersom uppgången den här gången inte varit lika kraftig tror analytikerna på IC Insights inte heller att nedgången kommer att bli lika kraftig eller långvarig som 1985.

Under året spås ökningen av antalet producerade enheter stanna på sju procent till följd av att många företag sitter på lager och inte kommer att efterfråga lika många komponenter. Samtidigt räknar analytikerna med att det genomsnittliga försäljningspriset på komponenter sjunker med 1 procent. Enligt IC Insights kan vi räkna med att en ny högkonjunktur för branschen är på gång igen i slutet av 2002 eller 2003 men förutsägelsen är osäker.

- Går vi in i en global recession är chansen inte stor att vi återhämtar oss redan 2002, säger Bill McClean.

Han tror dock att framtida svängningar i branschen kommer att lindras allt eftersom den blir större och större.

- Det krävs helt enkelt mer för att rubba en marknad som är större.



Jonas Ryberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)