JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenskar lovar bli först med processor för 40 Gbit/s

Svenska Xelerated Packet Devices lovar att de ska bli först med att ta fram en nätverksprocessor som klarar att hantera data i hastigheter upp till 40 Gigabit/s. Med sitt partnerprogram "först till förti" vill företaget försäkra sig om att det finns kringkretsar som passar processorn.
Trots hård konkurrens från andra tillverkare av nätverksprocessorer tror Thomas Eklund som är affärsutvecklare på Xelerated Packet Devices att deras processorarkitektur gör att de ska hinna först med en nätverksprocessor som klarar att hantera data i hastigheter om 40 Gbit/s eller enligt den amerikanska standarden OC-768.

- Vad vi känner till finns det ingen annan som har en arkitektur som kommer i närheten av vår, säger han.

Företaget är hemlighetsfull om arkitekturen och har lämnat in en patentansökning på grundarkitekturen och har ytterligare mellan fem och tio patent på gång. Klart är i alla fall att den ska vara skalbar ända upp till 160 Gigabit/s redan med dagens teknik och samma logik som används i 40 Gigabit/s-versionen.

- Vi behöver egentligen bara höja klockan och anpassa gränssnitten mot kringkretsarna, säger Thomas Eklund.

För att tidigt försäkra sig om att det ska vara möjligt för tillverkarna av nätverksutrustning att använda nätverksprocessorn i sina konstruktioner sluter Xelerated avtal med producenter av andra komponenter som behövs på nätverkskortet. Avtalsprogrammet kallas "First to Forty" och hittills är endast en medlem namngiven. Det är amerikanska Netlogic Microsystems som tillverkar associativa minnen och databassökfunktioner för nätverksutrustning som ska utveckla gemensamt gränssnitt med Xelerated Packet Devices.

- Men fler medlemmar kommer snart att annonseras, säger Thomas Eklund.

Företaget håller också på att diskuterar med fler amerikanska finansiärer för att kunna ta produkten från ritbordet till produktion. Företaget räknar med att nätverksprocessorn ska finnas tillgänglig under andra halvan av 2002.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)