JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Inget besked om Ericssons rekrytering

Osäkert hur forskning och utveckling påverkas

Koncernens planerade besparingar på 35 miljarder skapar ovisshet både om konstruktörens arbetsmarknad och Ericssons egen utvecklingsverksamhet.
Det går inte att få svar från Ericssonkoncernen på frågan om företaget fortfarande rekryterar elektronikkonstruktörer. Koncernchefen Kurt Hellström säger att anställningsstoppet i koncernen inte är något "idiotstopp", men på Ericsson Microelectronics gäller ett tillfälligt totalstopp även för elektronikkonstruktörer. På koncernens informationsavdelning vill man över huvud taget inte svara på frågan huruvida koncernen fortfarande rekryterar elektronikingenjörer.

- Utgångspunkten är att vi inte anställer. Men det är självklart att inom enskilda områden, när det affärsmässigt är självklart, är det ju inte så att man låter bli att anställa, säger Mads Madsen på koncernens informationsavdelning.

Han vill inte ge ett rakt svar på frågan ifall Ericsson idag rekryterar elektronikkonstruktörer eller inte.

- Vi tar alltid emot ansökningar. Vi har nu ett läge där vi inte anställer, men det kommer ju inte att gälla resten av Ericssons livstid. Det här är något vi gör för att få kontroll över vilka kostnader vi har. Vi stänger inte för alla intresserade personer. Men jag kan inte säga hur det påverkar enskilda områden, säger Mads Madsen.

Projekt kan läggas ner

Hur forskningen och utvecklingen, som de senaste åren vuxit snabbt, kommer att påverkas är inte klart.

- Vi kommer att göra en sanering av utvecklingsverksamheten och det kommer att finnas projekt som vi kommer att stoppa eller senarelägga, säger Ingemar Blomqvist som har fått koncernledningens uppdrag att driva Ericssons planerade kostnadsneddragning på totalt 35 miljarder kronor, varav de först offentliggjorda 15 miljarderna gäller konsumentdivisionen och de senare aviserade 20 miljarderna gäller resten av koncernen.

- Vi måste anpassa vår kostym efter världsmarknaden och konjunkturen, men vi ser ju med tillförsikt på marknaden framöver, och vi behöver alltid kompetenta ingenjörer, säger Ingemar Blomqvist.

Ingemar Blomqvist betonar att han inte vill utfästa sig för något, men han tillstår ändå att arbetsmarknaden för elektronikkonstruktörer knappast borde försämras nämnvärt med anledning av Ericssons situation idag.

- Nej, jag tror inte att det kommer att påverkas, men jag vet ännu inte detaljerna, säger Ingemar Blomqvist.

En stor utgiftspost som Ericsson är angelägen att minska är kostnaderna för inköpta konsulttjänster. Vilka effekter det får för konsulter inom elektronikutveckling återstår också att se.


Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)